Seoski turizam

1158 0

U petak je u Vrbju u organizaciji Klastera “Zemlja plemenita” – udruge za ruralni razvoj i suradnji s Turističkom zajednicom Nova Gradiška predstavljen “Priručnik za bavljenje seoskim turizmom – korak po korak”

autora Roberta Bačca nacionalnog konzultanta za agroturizam pri UNDP-u i direktora “Ruralisa” – konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre.

 

Voditeljica klastera dipl. oec. Marijana Bošnjak je na predstavljanje u Vrbje dovela autora na zadovoljstvo svih onih koji su se okupili u općinskoj vijećnici, žele se baviti, ili se već bave nekim oblikom seoskog turizma. Bili su tu i oni koji svojom profesionalnom djelatnošću mogu doprinijeti unapređenju seoskog turizma, od Dinke Matijević, direktorice TZ Nova Gradiška, do zamjenika novogradiškog gradonačelnika Milana Mateše i općinskog načelnika u Vrbju Igora Jurišića.

 

Priručnik, koji bi trebali imati svi oni koji se bave seoskim turizmom ili se misle baviti, nastao je iz velike potrebe da se na jednom mjestu prikupe i obrade sva znanja i korisne informacije vezane za seoski turizam, odnosno za uspješno vođenje jednog turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva, bez obzira na koji način ono bilo registrirano. Od samih početaka razvoja seoskog turizma u Hrvatskoj, svi oni koji su na svojim gospodarstvima pokrenuli turističke usluge suočavali su se s nedostatkom servisnih i detaljnih informacija i znanja o seoskom turizmu na jednom mjestu. Poglavito su takove informacije potrebne za sve one koji se tek namjeravaju baviti seoskim turizmom. Ovim priručnikom se takva potreba zadovoljava.

 

Priručnik doslovno korak po korak, detaljno i na jednostavan i razumljiv način obrađuje sve teme vezane za organizaciju i vođenje turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva: od pojašnjenja termina, ideje za bavljenje seoskim turizmom, izbora vrste turisitčkih domaćinstava i turističkih usluga, mogućnosti financiranja, uređenje domaćinstva, registracije, zakonske odredbe, porezne obveze, promociju, marketing i mnogo ostalih tema i podtema.

 

Priručnik će uvelike pomoći daljnjem razvoju seoskog turizma u Hrvatskoj, odnosno ohrabriti sve one koji misle pokrenuti turističke usluge na svojim seoskim gospodarstvima jer će im olakšati snalaženje u poslovanju. Ovaj priručnik ima za cilj dodatno motivirati na očuvanje ambijentalne arhitekture, seoskih kuća, lokalnih specifičnosti, tradicije i običaja, starih zanimljivih vještina i zanata, bioraznolikosti, poljoprivredne proizvodnje na malim površinama, izvornih („domaćih“) proizvoda, odnosno, kroz turističke usluge kao motivator razvoja seoskih sredina omogućiti očuvanje slikovitosti i životnosti sela i privlačnosti seoskog načina života.

 

Priručnik koji jednostavno, na razumljiv način obrađuje sve teme vezane za organizaciju i vođenje seoskog gospodarstva, predstavlja u jednom dijelu gospodarstva u Hrvatskoj, koja već zauzimaju značajno mjesto u seoskoj turističkoj ponudi, a među njima je, uz Eko etno selo Stara Kapela, kušaonica piva OPG-a „Bošnjkak“ u Sičicama.

Related Post

POBJEDNIČKI TURISTIČKI SPOT

Autor - 02/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA 31. kolovoza 2013. – Nakon ovogodišnjeg Zagreb tour film festivala u „Mimari“ na kojem su početkom srpnja osvojili…

TSG BOŠNJAK

Autor - 19/08/2013 0
Za kvalitetno pivo najvažnija je kakvoća vode, kažu Bošnjaci VRBJE/SIČICE – Vrući ljetni dani i hladno pivo, po mišljenju većine…