MAKEDONSKA VELEPOSLANICA POSJETILA NOVU GRADIŠKU

868 0

Nova Gradiška ima ponudu za prijateljstvo četiri makedonska grada Prilepa, Kruševa, Kavadaraca i Gevgelije, ali i problem koji grad izabrati za prijateljski grad

 

NOVA GRADIŠKA, 24. listopada 2016. – Danas je Novu Gradišku posjetila makedonska veleposlanica u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska. U uredu gradonačelnika s njom su razgovarali gradonačelnik Vinko Grgić, njegova zamjenica Vesna Đapić i Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice.

Razlog posjete bila je gospodarska, sportska, kulturna i druga suradnja između Nove Gradiške i nekog od gradova u Makedoniji. Povod je bila prijateljska veza Nove Gradiške i Kruševa koje traju od tragične prometne nesreće i pogibije Toše Proeskog na autocesti kod Starog Petrovog Sela 16. listopada 2007. godine.

Postavljanjem spomen obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole, tradicionalnim maratonom koji trče makedonski maratonci od Nove Gradiške do Tošinog rodnog mjesta Kruševa, obilježavaju se obljetnice pogibije makedonskog pjevača. Održavaju se sportski susreti rukometaša i razmjenjuju međusobne posjete.

Danas se razgovaralo kako to prijateljstvo proširiti, prije svega na gospodarstvo.

-Ovo nije moj prvi posjet Novoj Gradiški. Danas sam ovdje kako bi se povezali na gospodarskom planu i povodom 9. obljetnice smrti Toše Proeskog, našeg anđela, čovjeka koji je povezao bivše jugoslavenske zemlje. Drugi razlog je i povezivanje i bratimljenje Nove Gradiške i jednog makedonskog grada. Gospodarstvo je uvijek tema broj jedan u obje zemlje. Trudimo se da se ono međusobno osnaži – kazala je makedonska veleposlanica Daniela Karagjozoska.

Nedavno su gradonačelnik Vinko Grgić i novogradiški rukometni veterani posjetili Makedoniju.

Kako je kazao gradonačelnik Vinko Grgić, Nova Gradiška ima ponudu za prijateljstvo četiri makedonska grada Prilepa, Kruševa, Kavadaraca i Gevgelije, ali i problem koji grad izabrati za prijateljski grad. U odluci koji će to grad biti pomoći će makedonska veleposlanica.

Makedonska veleposlanica u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska, gradonačelnik Vinko Grgić Vesna Đapić i Dinka Matijević položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomen obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole.

Related Post

POLICIJA UHVATILA BRODSKE DILERE

Autor - 20/09/2017 0
SLAVONSKI BROD, 20. rujna 2017. – Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, jučer su dovršili kriminalističko istraživanje nad tri osobe na…

VINKOVO U STARCIMA

Autor - 20/01/2013 0
U organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“,Turističke zajednice i općina Staro Petrovo Selo u utorak će se tradicionalno u…