MARIJANA DOKOZA: Naranyjin plač

762 0

Nakon promocija u Juznoj Americi, Njemačkoj i Hrvatskoj, a u kolovozu ove godine u Šibeniku, na jesen u Dubrovniku, možda i Popovači, a vjerojatno na pjesničkim susretima u Rešetarima promovirat će se roman Naranyjin plač, autorice Marijane Dokaza.

 

Pozornost kulturne javnosti Marijana Dokoza ( Zadar, 1978.) na sebe je skrenula prije osam godina pjesničkim prvijencem Sjene prošlosti kojeg je izdala pod okriljem Matice hrvatske Zadar. Godinu dana kasnije napisala je roman Izgubljeni u ljudskim mislima, a 2008.godine zbirku poezije Dvorac tajni. Poezija Marijane Dokoza osvaja jer je pisana na iznimno emocionalan način. Posebno je dobro prihvaćena među hrvatskim iseljenicima jer pjesnikinja emotivnim glasom govori o životu u tuđini i nostalgiji za domovinom. Marijana Dokoza je nedavno objavila svoj drugi roman Naranyjin plač u Nakladi Ljevak. Svojom novom knjigom osvaja čitatelje. Riječ je o romanu u kojemu se jedna sasvim obična djevojka nađe u vrtlogu zavjere, osvete, ljubomore, mržnje, suočava se s gubitkom tek rođenog djeteta i svime time slomljena upada u depresiju, proglašavaju je ludom i šalju u umobolnicu. S druge strane druga djevojka trpi očuhovo zlostavljanje i za to krivi svog biološkog oca, njegovu drugu suprugu i naposljetku svoju polusestru i kreće u osvetu.

 

Roman je do sada predstavljen u Argentini, Čileu, Njemačkoj, Zagrebu i Zadru. Prof. Nives Tomašević i urednica u izdavačkoj kući Ljevak je za autoricu i njen roman kazala: – U hiperprodukciji poezije i proze stvorila se osoba koja ima što za reći, koja je sjajna pripovjedačica, pjesnikinja, autorica romana o ljubavi i mržnji, dobrim i zlim ljudima. Marijanin je roman obiteljska priča i psihološki triler, fino satkano štivo s predivnim rečenicama i dobro obrađenim likovima, a čita se u dahu.

 

Riječi hvale za roman nije štedio niti hrvatski književnik Ante Matić koji kaže kako autorica u suvremenoj i ovremenjenoj fabuli, napetoj, dirljivoj, koja do kraja ne otkriva smisao svoga nastanka, izričajem i odnosom riječi u rečenici i misli u priči zorno pokazuje visoki doseg sklada misli i riječi utkane u povezana poglavlja, pak sve to i tajnovit plač djeteta što iza svega potiho odjekuje, otkriva „junake“ naših dana, dobrice i kukavice, sretne i nesretne ljude, dobrotvore i zlotvore; riječju marne i nemarne aktere Marijanine priče u romanu, za kojeg se mirne duše može reći da je čitljiv, zanimljiv, izazovan i dobro napisan.

 

Marijana Dokoza živi i stvara u Mainzu u Njemačkoj. Novinarka je inozemnog izdanja Večernjeg lista.

Related Post

DJEČJI VRTIĆ NOVA GRADIŠKA

Autor - 05/03/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 5. ožujka 2016. – Veselim i sadržajnim programom, kojim su polaznici gradskih vrtića „Maslačak“ i „Radost“ pokazali koliko…

„LET S GAVRANOM“

Autor - 26/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 26. listopad 2015. – Međunarodni stručni skup “MIRO GAVRAN – PROZNI I KAZALIŠNI PISAC 2015” održan prošlog vikenda…