MATICA HRVATSKA OGRANAK NOVA GRADIŠKA

2221 0

 

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji novogradiškog ogranka Matice Hrvatske 30. je lipnja u prepunoj Gradskoj vijećnici predstavljen 16. Godišnjak i upriličena svečanost dodjele nagrada Matice najboljim učenicima

osnovnih i srednjih škola novogradiškog kraja.

 

Novi broj Godišnjaka ima 14. rubrika, među kojima su tri nove. Objavljeni su radovi 37 autora, među njima 11 novih. Uključujući i tri bloka likovnih priloga, po broju stranica ovaj je Godišnjak i najveći do sada.

Središnja tema posvećena je 250-oj obljetnici župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i 250-oj obljetnici izgradnje crkve sv. Terezije Avilske, a zastupljena je u obliku Zbornika unutar Godišnjaka. I naslovnica joj je posvećena i na njoj je fotografija restaurirane oltarne pale koja datira iz 1760. godine i koja se vratila na mjesto koje joj i pripada, u spomenutu crkvu.

Godišnjak su predstavili prof. Josip Ostić, predsjednik Matice i urednik Godišnjaka, likovni urednik dipl. ing. arh. Miroslav Prpić i dopredsjednica novogradiškog ogranka prof. Vjekoslava Bagarić koja je govorila i o suradnji mladih i Matice Hrvatske te o višegodišnjim humanim, humanitarnim i akcijama ljudskosti i ljubavi prema bližnjemu kojega provode u novogradiškoj Gimnaziji.

Teme i autori

Centralna tema zastupljena je na gotovo 50 stranica, a autori su Ivanka Herceg, vlč. Perica Matanović, Robert Skenderović, Zlata Živaković-Kerže, Miroslav Prpić, Marija Mihaljević, Ratko Ivanušec i Slobodan Radić. Ogranak je sudjelovao u organizaciji znanstvenog skupa o Miri Gavranu, a s obzirom da će o tome biti objavljen Zbornik, rubrika “Kultura” donosi samo širu informaciju. U istoj je rubrici i tekst Miroslava Pišonića o izložbi Gordana Bjelića.

“Obljetnice” donose sjećanje na velikane pisane riječi Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Branka Šimića i Tina Ujevića (autorica prof. Vjekoslava Bagarić), zavičajnika Ivšu Bošnjaka Dragovačkog (Josip Ostić) i desetljeće vrijedne manifestacije HPS “Slavča” (Katica Vladetić).

Rubrika “Iz našega grada i kraja” vodi nas u vrijeme 1. svjetskog rata zbog kjojega su crkvama u gradu oduzimana zvona, a nakon rata župna je zajednica nabavljala nova uz posvetu biskupa (Danijela Juranović). U nepravednoj državi nastaloj poslije toga rata Novogradiščanin Milovan Žanić svim se sredstvima bori za nacionalnu opstojnost Hrvata (Feliks Valentić). O tome vremenu i nešto kasnijem, do 1990. objavljen je i tekst o izletištu “Strmac” (Branimir Gajski).

U novoj rubrici “Prilozi za hrvatski identitet” objavljeni su prilozi novih autora-suradnika Tomislava Galovića “Uloga i značenje (studija)povijesti u Strossmayerovu djelu”, što je u skladu s postavljanjem biste ovom hrvatskom velikanu u našemu gradu te Branimira Krambergera, “Gvozdansko-probuđeni simbol hrvatskog velejunaštva”, o mjestu u koje, zajedno s braniteljskim udrugama članovi Ogranka hodočaste već pet godina.

“Aktualno u društvenim zbivanjima” još je jedna nova rubrika u kojoj je objavljen tekst Nevenke Nekić “Pakao to ste vi- o govoru mržnje u Hrvatskom saboru”.

U rubrici “Radovi mladih suradnika” kao nešto novo i pozitivno nameće se tekst “Oni su voljeli Hrvatsku” gimnazijalca Luke Đakovića, a govori o živim i poginulim herojima Domovinskoga rata. Luka je svoj rad i pročitao.

U rubrici “Humanost na djelu” javljaju se mlade suradnice Vlatka Klarić s tekstom “Humanitarne akcije novogradiških gimnazijalaca” i Petra Oršulić, “Posjet terapijskoj zajednici na Ivanovcu”.

U “Zdravstvenom prosvjećivanju” o neostvarenim reformama zdravstvenog sustava piše najstariji autor, suradnik Dragoljub Kocić.

U rubrici “Iz književne radionice” kao nastavak djela svestrane umjetnice Marije Barbarić Fanuko, objavljeno je deste njezinih odabranih pjesama po izboru Tita Bilopavlovića.

U “Književno-likovnom izlogu” su i pjesme: Stjepana Adžića, Katarine Čanić, Veronike Devčić, Vesne Dumičić, Evice Kraljić, Stijepe Miovića Kočana, Mirjane Smažil Pejaković, Ljubice Sedlaček, Rade Španovića te nove suradnice Đurđice Blažinović Zoričić. U proznom dijelu zastupljene su priče Marijane Bogdanović, Evice Kraljić i Zorana Malkoča.

Rubrika “U spomen” donosi sjećanje na tihog i vrijednog Miroslava Domazetovića.

Kao i u prethodnih osam brojeva Godišnjak na početku donosi “Kroniku događaja u Ogranku MH u Novoj Gradiški” (Josip Ostić) i završava “Kulturnim događanjima u NG u 2015. godini (Zrinka Ferenčina).

Ovaj 16. broj Godišnjaka tiskan je u nakladi od 350 primjeraka.

Uručene nagrade

Tradicionalno su uručene i nagrade- knjige u izdanju Matice Hrvatske, najboljim učenicima naših osnovnih i srednjih škola, a primilo ih je njih 24. To su: Karlo Szabo i Veronika Julinić iz novogradiške Gimnazije; Pavle Dević, Luka Volarić i Valentina Stuburić, ETŠ i ekonomska škola NG; Ivan Delić i Ivan Pavčević, Industrijsko obrtnička škola; Tomislav Orišak, OŠ “A. Mihanovića” Nova Kapela-Batrina; Marija Staronj, OŠ I. G. Kovačića Staro Petrovo Selo; Davor Balunović,Tihana Ivanišević, Josip Barunović i Mateo Elbetović, OŠ “V. Nazor” Adžamovci; Lucija Kolić, OŠ “A. Starčevića”, Rešetari; Iva Šugić, Gabriela Redžić i Lora Zečević, OŠ Okučani; Petar Magdić, OŠ “Markovac” Vrbova; Karmen Szabo, OŠ “M. Gubec” Cernik; Lea Modrić, OŠ Dragalić; Tibor Kovačević i Filip Dautović, OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška; Andreas Bešlić i Karlo Bukvić, OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška.

Svečanost su nastupom oplemenili članovi TS “Gimnazijalac”.


Related Post

IN MEMORIAM IVO KAUSAL

Autor - 11/04/2016 0
ŠTIVICA – U subotu je u osječkoj bolnici nakon kratke i teške bolesti preminuo dugogodišnji vatrogasac i aktivni mještanin Štivice,…