REKLI SU O PRIJEDLOGU GRADSKOG PRORAČUNA

1626 0

NOVA GRADIŠKA, 1. srpanj 2016. – Jučer je na sjednici Gradskog vijeća bilo prvo čitanje prijedloga gradskog proračuna za ovu godinu.

Dakako, vijećnička koplja lomila su se ovisno o poziciji u Gradskom vijeću i rekli bi u uobičajenim dilemama kako, s jedne strane osigurati planirana 63 milijuna kuna, a s druge udovoljiti potrebama brojnih korisnika gradskog proračuna i željenim investicijskim ulaganjima.

 

Obrazlažući prijedlog proračuna gradonačelnik Vinko Grgić je naglasio da su polovica planiranih prihoda realni prihodi kojima se iz godine u godinu sve više puni gradski proračun. Unatoč tomu planirani su u nešto manjim iznosima u odnosu na prethodnu godinu kako bi se osigurala stabilnost. Drugu polovicu sredstava čine sredstva od države i ona su jedina uzdanica jer, kako je kazao gradonačelnik, Grad živi od pomoći od države. Smatra da je proračun ambiciozan, a prihodi realno planirani kao i raspodjela njegovim korisnicama, i vjeruje da će cijela priča o gradskim financijama do konca godine biti pozitivna.


Evo što su o prijedlogu proračuna rekli neki gradski vijećnici.


MILAN MATEŠA: Razvojni i investicijski, hrabar i realno ostvariv

 

-Proračun je prešao 60 milijuna kuna, razvojni je i investicijski, hrabar i realno ostvariv. Realni prihodi su 30 milijuna kuna, a ostalo kapitalne potpore od strane države koje neće doći same od sebe. Važno je krenuti s projektima, a 30 milijuna kuna su velike investicije. Ostalih 30 milijuna kuna je zadana potrošnja. Nitko nije zanemaren, od socijale, kulture i sporta do udruga i nacionalnih manjina, a nisu zanemareni ni ruralni dijelovi grada. Planirani proračun se može ostvariti – kazao je uz opstalo Milan Mateša u ime Kluba vijećnika SDP-a, Hrvatskih laburista i nezavisnog vijećnika Borislava Vidošića.

DARIO MARENIĆ: Predlažem amandmane kruha umjesto igara

 

-Ovaj proračun bih nazvao proračunom igara. HSP AS izlazi sa sedam amandmana vezanih za proračun kruha. Da narodu bude jasnije predlažemo da se u proračunu osigura 50.000 kuna za opremanje laboratorija kemije u Gimnaziji, 50.000 kuna za opremanje laboratorija pneumatike u Elektro-tehničkoj školi, 75.000 kuna za tehničku kulturu i 50.000 kuna za projekt obnove potkrovlja na zgradi Gimnazije. Najbitniji su amandmani 10.000 kuna po svakom srednjoškolcu koji je završio školu u Novoj Gradiški i otvara obrt ili tvrtku u Novoj Gradiški, po 20.000 kuna za svakog svršenog studenta s područja grada Nove Gradiške koji u Novoj Gradiški otvara novu tvrtku, samozapošljava se i još jednog uposli, te najznačajnija stvar 200.000 kuna za studij robotike u Novoj Gradiški. To su amandmani koje nazivam amandmani kruha, ne igara. Gradonačelnik će biti dobar gradonačelnik i voljet ovaj grad ako dio sredstava koja je namijenio za proračun igara prenamijeni u proračun kruha – kazao je Dario Marenić (HSP AS).

DAVORIN SLIŠURIĆ: Bojim se da će izvršenje tog proračuna bit vrlo loše

 

-Mi prijedlog proračuna doživljavamo kao nacrt i kao radni materijal. S obzirom da je to prvo čitanje imamo određena pitanja koja ćemo postavit našoj izvršnoj vlasti i o odgovorima na ta pitanja ovisi da li će HDZ dati amandmane. Budući je proračun dosta visok, rekao bi da je on malo i predizborni i malo trgovački da se mamire koalicijski partneri. Sve je to u politici na neki način normalno i sve je uredu. Međutim, mene više brine izvršenje proračuna u ovih prvih šest mjeseci, koja je to baza na koju nadograđujemo ovaj proračun koji će trajati šest mjeseci. Bojim se da će izvršenje tog proračuna bit vrlo loše. Neke stavke koje su bile prije, čak i realne, sada su ti iznosi znatno smanjeni, od bazena i drugih projekata kao što su podvožnjak na željezničkoj pruzi. Ima stvari koje su se mogle bolje odradit i preko EU fondova pa ako bude bilo potrebe ići ćemo s amandmanima, ako se njima ovaj proračun može uopće značajno popravit – kaže Davorin Slišurić (HDZ).

DUBRAVKO GUBIĆ: Prijedlog proračuna sličan prethodnom

 

-U globalu proračun je sličan kakav je i bio. Imamo neke sugestije. Konkretno se odnose na otkup zemljišta za gradsko groblje jer sada imamo problem s malim prostorom o čemu se priča godinama a ništa ne poduzima. Predlažemo rješavanje problema pristupnih cesta u Mjesnom odboru Jug. Dogovor je da se formira povjerenstvo od djelatnika gradskih stručnih službi, vijećnika i Mjesnog odbora Jug i dogovori na koji način se može riješiti otkup privatnih parcela. Pojedine stavke se povećavaju, kao za Savez športova, pa smatramo da se sredstva trebaju povećati i udrugama kojima su sredstva uzeta u prošlom periodu. Zalažemo se za veće poticanje zapošljavanja i mogućnost da ta sredstva za tu namjenu povećaju – kaže Dubravko Gubić (HDSSB).

DR. LJEPŠA RAKAS-VUJČIĆ: Razvojan i socijalno osjetljiv

 

-Naš Klub nacrt proračuna smatra razvojnim i socijalno osjetljivim. Vidi se da će u našem gradu biti novih investitora, novih projekata i uređenja grada što je najbitnije i što je posao Grada i gradonačelnika. Isto tako je vrlo socijalno osjetljiv i potiče pomoć ljudima s niskim primanjima i predviđa veće potpore za novorođenčad. Vidi se da su predviđena sredstva za udruge iz kulture i Zajednicu tehničke kulture, kojoj što smo uvijek govorili, treba povećati sredstva. Što se tiče našeg kluba mi smo jako zadovoljni – kazala je dr. Ljepša Rakas-Vujčić (SDP).

ŽELJKO BIGOVIĆ: Kao u doba Rimljana – kruha i igara

 

-Proračun od 63 milijuna kuna će se raspuknuti kao balon od sapunice. 90 posto tog proračuna neće bit realizirano. Proračun je kao u doba Rimljana – kruha i igara. Kada sam vidio koliki je iznos proračuna to sam nazvao Igrom prijestolja gradonačelnika Vinka Grgića – komentirao je predloženi nacrt gradskog proračuna Željko Bigović (Nezavisna gradska lista).

DR. ZORAN JUKIĆ: Predloženi proračun je realan

 

-Naša stranka će podržati ovakav prijedlog proračuna. On je na tragu proračuna prethodne vlasti iz 2015. godine, ali je povećan jer je prihodovna strana realno povećana tako da će za neke stavke biti nešto više novaca. Generalni pristup proračunu je takav da se značajna sredstva ne fokusiraju na jedno mjesto nego da rasprše na više mjesta, odnosno da cijelo gradsko područje osjeti njegove blagodati. Konkretno to znači da se neće jedna ulica završavat do kraja već će se u nekoliko ulica riješiti neki problem, da li je to asfaltiranje, kanalizacija, vodovod, pješačka staza ili nešto drugo. Smatram da je predloženi proračun realan jer to prihodovna strana može pretrpjeti – kazao je dr. Zoran Jukić (HSS).

Related Post

NOVA INVESTICIJA

Autor - 18/09/2015 0
Zahvaljujući Viktoru Brdaru naš grad od 17. rujna ima novu kuglanu spremnu za natjecanja i u 1. ligi na radost…