MATICA HRVATSKA – Predstavljen deseti, jubilarni Godišnjak

1561 0

 NOVA GRADIŠKA, 11. lipanj 2010. – Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška, predstavio je svoj deseti jubilarni godišnjak. Nazočne je u dobro posjećenoj gradskoj vijećnici, pozdravila voditeljica programa, prof. Nada Šerić i pozvala na minutu šutnje u znak sjećanja na sve preminule članove ogranka.

 O jubilarnom broju Godišnjaka, o autoprima i temama, govorio je prof. Josip Ostić, urednik i predsjednik ogranka Matice hrvatske. Pohvalio je velik broj autora i suradnika, posebno mladih. Nazočni su se zatim upoznali s poviješću cerničkog dvorca, kroz prezentaciju učenika – mladih povjesničara Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ Ivane Maričević, Roberta Kaoa, Luke Terzića i Antonije Senić, uz učitelja savjetnika Branimira Gajskog. U nastavku večeri predstavljeno je 15 uspješnih godina rada Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška, o čemu je govorila voditeljica Tima prof. Ljiljana Lukačević. Svoje stihove čitali su novogradiški pjesnici Evica Kraljić, Katarina Čanić i dr. Radomir Dumičić. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Učilišta „Relković“ Zrinka Duvnjak, Tomislav Valentić i Fanika Lukačević, a pripremili su ih njihovi učitelji Blanka Brlić i Boris Ružojčić.

 

        prof. Nada Šerić                  prof. Josip Ostić             prof. Ljiljana Lukačević

 

  – Desetljeće izdavanja Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška je iza nas. Ponosni smo na ovaj mali jubilej jer trajnost izdavanja našega časopisa od 2000. godine nije prekinuta. Trudit ćemo se da tako bude i ubuduće – navodi u predgovoru prof. Josip Ostić i ističe da je Godišnjak zapažen među tridesetak sličnih publikacija koje izdaju ogranci Matice hrvatske.

Tim za psihosocijalnu pomoć

 

I najnoviji broj Godišnjaka donosi kvalitetne priloge iz kulture, a autori pišu o važnim obljetnicama i prošlosti novogradiškog kraja. Nisu izostali ni prilozi iz zdravstvenog prosvjećivanja, kao ni radovi mladih suradnika. U književnom izlogu pjesme su novogradiških pjesnika. Nisu zaboravljeni ni Josip Klasnić, Alojzije Posavčević, Duje Pavičić i Vjekoslav Žugaj, preminuli članovi Matice hrvatske. Godišnjak donosi i kroniku događanja u Novoj Gradiški u 2009. godini.  

naslovnica

Related Post