POLICIJA OBILJEŽILA DAN BIJELOG ŠTAPA

651 0

NOVA GRADIŠKA, 17. listopad 2012. – U nastavku provođenja projekta pod nazivom „Jednaka prava za sve – djeca i osobe s invaliditetom“, policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave brodsko-posavske,

magistrica znanosti Jelena Lovrek, održala je radionicu u prostorijama Udruge slijepih i slabovidnih u Novoj Gradiški i to upravo prilikom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa.

 

U radionici je sudjelovalo oko desetak žena, koje su se nakon početne zatvorenosti „otvorile“ i podijelile vlastita iskustva, uz stručnu podršku inicijatorice i voditeljice projekta. Osobe s invaliditetom su često marginalizirane, te je cilj ovog projekta osnažiti žrtve, educirati ih, senzibilizirati javnost, no u projekt uključiti i druge institucije i građane. Potrebe invalidnih osoba su specifične, kao i oblici nasilja nad njima, a sama detekcija nasilja predstavlja problem stručnim osobama, pa se rješavanju problema treba prići interdisciplinarno, uključujući suradnju raznih stručnjaka (kriminalista, psihologa, psihijatra i dr). Često žrtve ne prijavljuju svog zlostavljača, a zastrašuje to, da je zlostavljač, također često, osoba iz obitelji, o kojoj je osoba s invaliditetom potpuno ovisna.

Predsjednica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Manuela Kumić, smatra ovaj projekt jedinstvenim, jer se prvi puta predstavnici institucija obratili udrugama koje skrbe za osobe s invaliditetom, te je dodala, kako bi ovaj projekt sa županijske razine, trebalo „podignuti“ na nacionalnu, čime bi edukacija poprimila značajnije razmjere. Prva radionica je uspješno realizirana i dobro medijski popraćena. Projekt će se provoditi u više navrata u narednih šest mjeseci i to kroz nekoliko komponenti: nasilje u obitelji, prevencija spolnog nasilja kod osoba s intelektualnim poteškoćama, te vršnjačko nasilje, usmjereno prvenstveno na djecu s invaliditetom.

 

Prenosimo dio teksta sa web stranice www.radiong.hr: „Obzirom kako je prema procjenama Ujedinjenih naroda od deset stanovnika svake zemlje, bar jedan od njih u izvjesnoj mjeri invalid, na svijetu trenutno živi čak 450 milijuna invalida. Kako se stupanj evolucije društva očituje i u načinu na koji isto to društvo tretira osobe s hendikepom, bar danas, uz Međunarodni dan bijelog štapa, razmislite kako je živjeti u svijetu prepunom ograničenja, a onda zažmirite i tako, bez osjetila preživite jedan dan.?! Možete li??“ (Policijska uprava BP)

Related Post