MEGABAKTERIOZA KOD PAPIGICA

2345 0

Megabakterioza je naziv za gljivičnu infekciju želudca ptica.To je akutna gljivična infekcija uglavnom neizlječiva i u poodmaklom stadiju smrtonosna (sindrom polaganog slabljenja).


 

Može se otkriti i kao uzastopan nalaz, kod klinički zdravih različitih vrsta ptica, ponajprije ukrasnih kaveznih ptica (kanarinaca, australskih papigica tigrica, nimfi, agapornisa).

Od ove bolesti može oboljeti i domaća perad – biserke, prepelice i jarebice, nojanke, ptice stanarice – golubovi i grlice… Na početku se mislilo kako je uzročnik te česte bolesti vrlo velika bakterija (megabakterija, prema kojoj je bolest i dobila ime).

Pod mikroskopom izgleda kao štapićasta tvorba obojenim po Gramu i otiskom preparata sluznice žljezdanog želudca.

M. Ornithogaster mikroskopski preparat

 

Kasnije su te tvorbe prepoznate kao anamorfne askomicetne gljivice Macroorhabdus ornithogaster (M. Ornithogaster).

Klinička je slika najčešće nespecifična, a očituje se gubitkom tjelesne mase tijekom duljeg razdoblja (12-18 mj.), iako ptica jede,nalazi se i neprobavljena hrana (prazna voljka).

U težim slučajevima ptice povraćaju – regurgitiraju krv i sluz ili imaju melenu – krv u stolici.

Ptice mogu i iznenada uginuti obično zbog iscrpljenosti ili zbog iskrvarenja.

Akutni je tijek najčešći u australskih papigica. Vidljivo zdrave ptice iznenada pokazuju znakove depresije, nakostriješe se, naglo smršave te im se izrazi prsna kost i ugibaju za 12-24 h.

Ptice često mogu povraćati i krv (posebice u slučaju masovnog krvarenja u lumen žlijezdana želudca).


Dijagnostika:

Česta je anemija i smanjenje koncentracije elektrolita. Samo katkad nastaju heterofilija i leukocitoza ili pak lifomonocitoza, bazofilija i trombocitoza.

Konačna se dijagnoza postavlja na osnovi razudbenog nalaza . Uzročnik se uglavnom nakuplja između žljezdanog i mišićnog želudca i obično je osjetljiv na niži pH želudca. Nekrotična žarišta sadržavaju veliki broj M. Ornithogaster, a najčešće ih je obično na prijelazu žljezdanog u mišićni želudac.

M. Ornithogaster se može vidjeti u nativnim preparatima izmeta ili strugotinama sluznice žljezdana želudca ili citološkim uzorcima bojenima prema Gramu.


Liječenje:

Točan način prijenosa uzročnika još nije poznat u potpunosti.Većina autora navodi da se uzročnik može prenijeti s ptice na pticu izmetom te hranjenjem ptića iz kluna roditelja. Zbog ovoga načina prijenosa nužno je mehaničko temeljito čišćenje kaveza i pojilica te hranilica.

Pticama oboljelima od megabakterioze preporučuje se hrana bez dekstroze, fruktoze ili galaktoze.

Danas na tržištu postoji nekoliko lijekova s kojima se ova bolest može suzbijati.

To su: Amfotercin B (izravno u volju ili kljun) Megabac – S Ampho – Moronal Nistatin – primjenjuje se samo kod zlatnih zebica

 

* ZA TOČNO DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE LIJEKA UPITAJTE SVOJEG VETERINARA !

 

Budući da je lužnati mediji pogodan za razvoj M. Ornithogaster poželjno je zakiseliti želučani sustav i to jabučnim octom,običnim octom ili grožđanim sokom i to prema posebnoj uputi veterinara ili davati Lactobacillus spp.

 

* ZA SVE DODATNE INFORMACIJE OBRATITE NAM SE S PUNIM POVJERENJEM!

Kontakt osoba

MARTIN KNEŽEVIĆ dr.med.vet.

099/ 6788 200 035/361-761

ili na mail martin.knezevic@gmail.com

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7- 14h subota 7-11h

Related Post

KRPELJI – PRENOSITELJI BOLESTI

Autor - 16/04/2012 0
Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, nekontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u…

UMJETNO OSJEMENJIVANJE PASA

Autor - 01/09/2012 0
Umjetno osjemenjivanje pasa postala je rutinska metoda kako u svijetu, tako i kod nas.  Umjetno osjemenjivanje kuja najčešće se primjenjuje…

URINARNA INKONTINENCIJA PSA

Autor - 28/03/2012 0
Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u pasa bilo koje dobi i spola. Najčešće je viđen…

Autor - 05/06/2012 0
Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i…