Ministar Goran Marić predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom

478 0

Slavonski Brod 2. srpnja 2018. Ministar državne imovine Goran Marić sa suradnicima održao je danas u velikoj vijećnici županijske uprave  radni sastanak na kojem je predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, a uz to i pojasnio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezano uz nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području županije, općina i gradova.

 Uz domaćina župana Danijela Marušića današnjem sastanku nazočili su i gradonačelnici gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, načelnici općina Brodsko-posavske županije, kao i načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić.

Župan Marušić izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim sastankom na kojem je predstavljen ovaj decentralizacijski Zakon jer je njegov cilj stavljanje u funkciju državne imovine što će lokalnim i regionalnim samoupravama olakšati poslovanje na način da će upravljanje državnom imovinom moći usmjeriti u razvoj lokalne sredine. Od toga će koristi imati i lokalni proračuni koji će biti povećani imovinom u zakonskim okvirima  preusmjerenoj na upravljanje županiji, gradovima i općinama, a koje će je moći koristiti za otvaranje novih poduzeća i ustanova i stavljati u funkciju razvoja gospodarstva i slične svrhe.

Župan Marušić dodao je i to kako je ovo jedan pozitivan primjer suradnje Ministarstva, Županije i općina te funkcioniranja i odnosa Države prema lokalnim i regionalnim jedinicama. Podaci o raspoloživoj državnoj imovini postoje, no potrebno ih je dodatno ažurirati i objediniti kako bi se dobila još jasnija slika stanja te potaknuti gradonačelnike i načelnike općina koji najbolje poznaju stanje na svome području da ostvare partnerski odnos s  Ministarstvom državne imovine radi daljnjeg postupanja.

Ministar Goran Marić očekuje pozitivne učinke novog Zakona, te je izrazio zadovoljstvo što je Brodsko-posavska županija organizirala ovakav sastanak na kojem se mogao ostvariti realan uvid u postojeće stanje na području naših gradova i općina te predstaviti sve mogućnosti koje novi Zakon o upravljanju državnom imovinom nudi. Zakon je jasan, motivirajući, poticajan i životan, a sa njegovom primjenom najveće će korisi imati jedinice područne i regionalne samouprave kao i Republika Hrvatska u cjelini. Cilj Ministarstva je u naredne dvije do tri godine aktivirati svu napuštenu, zapuštenu i opustošenu  državnu imovinu na području županija, gradova i općina i u tom smislu, dodaje ministar Marić, ovakvi sastanci su korisni i dragocjeni i za jedinice lokalne samouprave kao i samo Ministarstvo, povodeći se načelom da imovina treba služiti onima koji uz nju  i sa njom žive. Vjeruje kako će ovakav model doprinijeti revitalizaciji Slavonije i ostanku mladih osiguravajući im nova radna mjesta i sigurniju budućnost.

Related Post