Miro Gavran dobitnik je prestižne međunarodne nagrade “Dr. Alois Mock Europapreis 2017”

671 0

Suvremeni hrvatski književnik Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade “Dr. Alois Mock Europapreis 2017”, koja se već 14 godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo.

Među dosadašnjim dobitnicima te nagrade ugledni su Europljani poput njemačkoga ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera, člana Europskog parlamenta Otta von Habsburga, predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka, povjerenice za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding, mađarsko-austrijskoga novinara Paula Lendvaija, bivšega predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, bivšega češkog ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga, bivšega francuskog ministra vanjskih poslova Rolanda Dumasa te slovačke glumice i diplomatkinje Magdalene Vašaryove – priopćila je agencija Presscut.
Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a dr. Benitta Ferrero Waldner, koja će s Mirom Gavranom preuzeti svoju nagradu 20. prosinca u Beču, u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna: kod bečkog izdavača SEIFERT VERLAG Gavran je objavio četiri romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih 20-ak godina gostovalo 12 njegovih kazališnih predstava. Radnja njegovih drama Najduži dan Marije Terezije i Pacijent doktora Freuda događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja romana Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo. Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom u Austriji i u Njemačkoj.

– Istinski me obradovala ova vijest, ponajviše zato što nagrada nosi časno ime dr. Mocka, koji je uživao ugled u cijeloj Europi i bio veliki prijatelj Hrvatske. Imponira mi što ću se naći u društvu uglednika koji su do sada ovjenčani tim priznanjem, koje će nesumnjivo pridonijeti još boljoj percepciji mojih tekstova u Austriji i Europi. Nedavno sam sa suprugom Mladenom u Beču održao književno-kazališnu večer u veleposlanstvu RH u Austriji, gdje nam je domaćica bila veleposlanica dr. Vesna Cvjetković. Uvjerio sam se tada kako se iznimno bogat i dobro osmišljen program održavao cijele godine koja se održava pod motom Godina kulture Austrija – Hrvatska. Sretan sam što će se dodjelom nagrade meni kao hrvatskom autoru na najljepši mogući način zaokružiti ta iznimna serija događanja, kojima se potvrdila čvrsta kulturna povezanost naših dviju zemalja – rekao je Gavran.

Related Post