„Mozart efekt“: Moć glazbe na čovjekovo zdravlje

1719 0

Autorica Ivanka Herceg
NOVA GRADIŠKA – „Mozart efekt“ naziv je iznimno zanimljivog i korisnog predavanja o moći glazbe na čovjekovo zdravlje, ali i svakodnevni život , kojega je 7. travnja organizirao novogradiški Ogranak Matice hrvatske, a uz potporu Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“.
O primjeni moći glazbe za iscjeljivanje tijela, jačanje uma i oslobađanje kreativnog duha govorile su temeljemvlastitog, ali i istraživanja svjetskih stručnjaka prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiške Matice i dr. Vesna Oršulić, članice Ogranka.
-Ishodište ove teme nam je istraživanje i knjiga američkog muzikologa Don Campbella, koji je dokazao kako je glazba blagotvorna tjelesno, duhovno i emocionalno te kako određeni zvukovi, ritmovi mogu jačati um i kreativnost.
Provodila sam istraživanje u nastavi hrvatskog jezika 12 godina tijekom rada s učenicima srednjoškolcima (uzorak 150 učenika), primjenjivala i objavila ga na stručnim aktivima na razini grada, županije i više, rekla je u uvodu prof. Bagarić te istaknula kako su rezultati pokazali da je slušanje određene vrste glazbe prije početka sata ili tijekom odmora vrlo djelotvorno na um i duh učenika te prezentirala i njihove odgovore na pitanje kako im glazba pomaže u nastavi hrvatskog jezika (primjenjivo prema riječima prof. Bagarić i na drugim kolegijima).
A odgovori su bili slijedeći: utječe na raspoloženje, unosi energiju u skupinu, povezuje ju,opušta, nadahnjuje, zabavnije je, smiruje hiperaktivne, bolje se osjećam na satu,stvara dobru atmosferu, cool, otklanja nervozu, nastava zanimljivija, poboljšava koncentraciju i komunikaciju učenika i profesora,…
Nije nužno slušati Mozarta, ali još je Konfucije rekao:Za učenje i poučavanje koristite glazbu- naglasila je prof. Vjekoslava Bagarić, čiji je glazbeni odabir u većini situacija Leonard Cohen, a upravo su njegove skladbe bile suptilna „podloga“ njezinu izlaganju.
O tomu gdje nas se glazba dotiče u svakodnevici, o ljudskom sluhu, utjecaju glazbe na čovjeka, prirodu, kakvo je terapeutsko djelovanje glazbe-teme su o kojima je u sklopu ovog predavanja govorila dr. Vesna Oršulić.
-Glazba je najuniverzalniji jezik, dopire do svih ljudi u svijetu i svima se obraća. A slušanje klasične glazbe, posebno Mozarta poboljšava vašu memoriju i povećava kvocijent inteligencije.Oni koji slušaju Mozarta, posjeduju jaču vještinu prostornog rezoniranja. Preslušavanje klasične glazbe pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti kod djece. Određeni zvukovi, tonovi i ritmovi (napose Mozartova djela, gregorijanski koral, neka djela jazza, new agea, latinoameričke glazbe, pop i čak rock-glazbe) mogu ojačati um, osloboditi kreativnost duha i, začudno, čak iscijeliti tijelo.Ta čudesna pojava naziva se Mozart efekt.
Terpijski efekt dva sata slušanja Mozarta sa slušalicama- bolji san i više energije, harmonizira misaoni tok i povezuje vlastite misli. Glazba nam pomaže pokriti najjače strahove (govor u javnosti, tjeskoba zbog preseljenja, strah od zubara,..).
Ja vam ne mogu napisati glazbu na recept, ali mogu preporučiti što u kojoj situaciji slušati: Gregorijanski korali su dobri za tiho učenje i meditaciju; jazz blues, soul- razveseljuju i oslobađaju duboku radost, ali i tugu; Bach, Handel, Vivaldi -stimulativni za rad i učenje; Klasična glazba i Mozart-poboljšavaju koncentraciju i prostornu percepciju;Salsa, rumba- ubrzavaju rad srca, produbljuju disanje, ali i umiruju; Schubert- potaknut će vas na suosjećajnost i da se možda lakše zaljubite; Big bendovi, pop, country -pobudit će osjećaj zadovoljstva;Havey metal je za naše mlade –pobuđuje živčani sustav i to je u stvari poruka mladih –pogledajte i vidite nas, mi smo ovdje; Mozart i Vivaldi su dobri za učenje poezije ili stranih riječi,…
Svi mi rado slušamo glazbu iz našeg djetinjstva jer nam ona pobuđuje neka lijepa sjećanja,ispunjava nas energijom, iako nas može i uznemiriti i oživjeti neke stare nezavršene tuge- istaknula je, među ostalim dr. Oršulić.
Važno je za svakoga od nas da sami osmislimo zvučnu prehranu jer ona nije ista tijekom različitih godišnjih doba, a razlikuje se i po životnim situacijima,jednako i po danima u tjednu, radimo li ili se odmaramo.
-Glazba će umiriti naše disanje i naš puls, a tada su i misli jasnije i zaključci o svemu što se događa oko nas puno prizemljeniji.
Manje je važno slušate li klasiku, rock, punk ili country, ali važno je da slušate glazbu koja vam se zapravo sviđa.
Glazba ne mora biti besprijekorno strukturirana da bi u nama stvorila mir i spokoj u ovom kaotičnom svijetu u kojemu živimo zato nađite svoj glazbeni jelovnik i krenite- poručila je zaključujući predavanje popraćeno klasičnom glazbom, dr. Vesna Oršulić.

Related Post