Na blagdan Krista Kralja blagoslovljena nova zvona

558 0

Tekst: Višnja Mikić, Fotografije: Tihana Cindrić

REŠETARI – U nedjelju, 25. studenog, na blagdan Krista Kralja svega stvorenoga, zaštitnika župe Rešetari, svečano je bilo u ovoj župi. Biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević predslavio je svečano euharistijsko slavlje, a prije toga blagoslovio je nova zvona za župnu crkvu.
Pozdravljajući biskupa, rešetarački župnik, Josip Bogović, rekao je kako na tornju crkve postoji zvono teško 560 kg, postavljeno 1972.g. Nabavili su ga vjernici iz Nove Gradiške i Rešetara koji žive u Kanadi.
Ove godine nabavljena su još dva zvona: srednje je teško 280 kg, a manje 69. Na srednjem piše „Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom. Amen. Rešetari, 2018,“ a na manjem „Krist uvijeke. Rešetari, 2018“. Zvona su izlivena u Innsbrucku, a ostale radove je izvela tvrtka „Elektro-Bosilj“ iz Novog Marofa. Bogović je zahvalio svima koji su darom i žrtvom pomogli nabavku zvona. Među ostalima, zahvalio je „MI PROJEKTU“ d.o.o. Nova Gradiška i Ivanu Žeruku, Općini Rešetari, tvrtkama, obiteljima, pojedincima i svima drugima koji su doprinijeli nabavci zvona i svečanosti uz blagdan zaštitnika župe.
Blagoslivajući nova zvona, biskup je, među ostalim, rekao: „ Blagoslovit ćemo ova zvona da budu što snažniji govor o onome tko ste vi kao župna zajednica u Isusu Kristu, da neprestano podsjećaju na vertikalu da pripadate, ne horizontali, nego Bogu živomu i da vas pozivaju da budete vjerni Isusu Kristu u svojoj župi, da se s vama raduju u vašim radosnim događajima i da s vama tuguju kod teških događaja i ispraćaja vaših pokojnika. Zvona nisu samo zvuk metala nego su znakovita po onom što predstavljaju. Želio bih da njihov sklad bude u vašem srcu takav da ostvaruje blizinu Božju u vama i vas usklađuje s onim smislom našeg postojanja koje je za nas priskrbio Isus Krist,“ završio je biskup.
Nakon blagoslova, biskup je slavio svetu misu u koncelebraciji s dekanom Novogradiškog dekanata, Željkom Volarićem, zatim Brankom Gelemanovićem, župnikom župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška, a kod oltara su bili i o. Nenad Meter, zapoljski župnik, biskupov tajnik Ivan Rončević i domaći župnik, Josip Bogović.
Na kraju mise biskup je također zahvalio svima koji su pridonijeli svečanosti događaja, nabavci i podizanju zvona, pozvao ih da i dalje sudjeluju u izgradnji zajedništva u župi i na sve zazvao Božji blagoslov.

Related Post