NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

1209 0

U Centru za socijalni rad godišnje se evidentira 150 nasilja od kojih u 130 slučajeva intervenira policija. Oko stotinu žena su prijavljene kao žrtve. Prekršajni sud je u 2013. godini procesuirao 161 muškarca i 23 žene,

a u prvi šest mjeseci ove godine 96 muškaraca i 13 žena.

 

NOVA GRADIŠKA, 22. rujan 2014. – Vijeće za prevenciju kriminaliteta i Povjerenstva za ravnopravnost spolova održali su danas zajedničku sjednicu u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Predsjednica vijeća za prevenciju kriminaliteta mr. Ljiljana Lukačević uvodno je govorila o psihološkom, duhovnom, tjelesnom i seksualnom zlostavljanju te ekonomskom nasilju kao oblicima nasilja, uzrocima nasilja i tipovima nasilnika.

-U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za osnovni cilj ima senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost. Osim osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama, nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja -kazala je mr. Ljiljana Lukačević.

Članovi Vijeća i Povjerenstva, predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, Centra za socijalnu skrb, Prekršajnog suda, škola i Crvenog križa razgovarali su, iznoseći iskustva iz svog rada, o problemu nasilja nad ženama u Novoj Gradiški.

Rasprava je bila prigoda da se zauzme jasan stav u zalaganju za društvo koje ne prihvaća nasilje ni u kom obliku. Da za to ima potrebe pokazuju i iznijeti podaci o nasilju u obitelji. U Centru za socijalni rad godišnje se evidentira 150 nasilja od kojih u 130 slučajeva intervenira policija. Oko stotinu žena su prijavljene kao žrtve, najčešće kao tjelesnog i psihološkog nasilništva ili i jednog i drugog. Ima i muških žrtava nasilja, pa uz muškarce ima i slučajeva žene nasilnica.

Prekršajni sud je u 2013. godini procesuirao 161 muškarca i 23 žene, a u prvi šest mjeseci ove godine 96 muškaraca i 13 žena.

Iza svih ovih slučajeva kriju se teški životni i obiteljski slučajevi. Smatra se da je uz evidentirane slučajeve nasilja puno neevidentiranih. Predrasude i zablude, sramota od okoline i zatvaranje očiju pored problemom u obitelji ali i izvan obitelji razlog su šutnje i neprijavljivanja nasilja.

-Smatram da je ova sjednica bila način da progovorimo. Nismo zatvorili oči i kroz svoja izlaganja zaključili smo da se na području našeg grada itekako njeguje međusobna suradnja i aktivnost ustanova, od Policija i Centar za socijalnu skrb, koji su prvi u lancu do zdravstva, školstva i civilnog i sektora. Sastanak nam treba poslužit da bi otišli odavde poboljšane međusobne suradnje.

Svi trebamo i dalje raditi i osigurat dostupnost informacije jer ima još jako puno ljudi koji ne znaju koga treba nazvati, kome se treba obratiti. Trebamo osvijestiti naše građane i ukazati im na problem. Važno je s ovakvog mjesta poslati poruku javnosti i žrtvama nasilja gdje se mogu obratiti za pomoć , kako se mogu zaštiti i gdje mogu dobiti podršku.

Jasna poruka s ove sjednice je da ne toleriramo nasilje ni u kom obliku. O nasilju treba govoriti i to ne smije ostati tajna. Mi smo u našem gradu već provodili brojne aktivnosti usredotočene na ovaj problem, od raznih tribina političkih stranaka, udruga i ustanova. Ovo nije novina već nešto što je uhodana praksa – kazala je mr. Ljiljana Lukačević, Predsjednica vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Related Post

UDRUGA “ZEMLJA PLEMENITA”

Autor - 04/12/2012 0
Klaster „Zemlja plemenita“ udruga za ruralni turizam za svoje sadašnje i potencijalne članove organizira seriju besplatnih edukativnih radionica pod nazivom…