NEZADOVOLJNI SELJACI SE OKUPILI U NOVOJ GRADIŠKI

702 0

NOVA GRADIŠKA, 26. veljače 2013. – Sa današnjeg sastanka članova Odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore i predstavnika udruga iz deset kontinentalnih županija upućen je zahtjev premijeru Milanoviću i ministrima

Liniću i Jakovini da se do 28. veljače sastanu s njima i razgovaraju o nagomilanim problemima u poljoprivredi. Seljaci traže i hitnu isplatu poticaja za 2012. godinu. Ukoliko ne dođe do sastanka dogovorili su prosvjede za 4. ožujak.

Upućen je poziv svim seljačkim udrugama da podrže danas dogovorene stavove i priključe se prosvjedima. Mljekari bi se prvi mogli odazvati na prosvjede jer još uvijek, kako se danas čulo, nemaju informacija o odvozu “bolesnog” mlijeka, a više nikome i ne vjeruju.

Petar Pranjić poziva javnost da budno prati gdje će „bolesno“ mlijeko biti odvezeno. Strahuje da bi mlijeko moglo biti odvezeno u mljekare na doradu, kaže da su skladišta puna, da je prodaja mlijeka pala za 40 posto, a netko se sada želi riješiti svojih zaliha.

Ruža Vukovac iz Velike Kopanice se nada cjelovitom rješavanju problema. Njenoj obitelji prihod od mlijeka je jedini prihod. Dnevno su predavali 2000 litara mlijeka i dnevni im je gubitak 5.000 kuna, bez troška hrane koju krave pojedu.

 

Proizvođači mlijeka i danas su, kao i ranije, izrazili bojazan da je razlog mljekarske krize uvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine, koja nema toliku proizvodnju mlijeka. Smatraju da mlijeko stiže u BiH s drugih tržišta, poput ruskog.

Related Post