Noć muzeja u Gradskom muzeju posvećena Stefanu Lupinu

970 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 2. siječanj 2019. – Gradski muzej Nova Gradiška i ove se godine priključio tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja koja se održala s naglaskom na temu koja na prvi pogled spaja nespojivo, ali je danas itekako aktualna u muzejskoj djelatnosti jer se radi o inovacijama i digitalnoj budućnosti muzeja.

Ovogodišnja tema Gradskog muzeja Nova Gradiška bila je Lupino i lupinizam. Stefan Lupino pobudio je interes Novogradiščana za svoj umjetnički opus i privukao velik broj posjetitelja u prostore Gradskog muzeja.

Uz Gradski muzej Nova Gradiška organizatori su bili Grad Nova Gradiška i Udruga za autizam “Sunce”. Autora i okupljene pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević i izrazila zadovoljstvo što je u organizaciji ovog kulturnog događaja sudjelovala Udruga za autizam “Sunce” Nova Gradiška i Grad Nova Gradiška, a svestrani umjetnik, kakav je Stefano Lupino, zamolio da ova večer bude posvećena djeci s potrebama i poteškoćama.

Izložbu su organizirale i postavile Marija Mihaljević i Branka Hlevnjak.

-Lupinova ikonografija je posebna i u svemu tome posebnom to je užasno teško sažeti i ukratko ispričati u koju bi ga ladicu jedan likovni kritičar trebao strpati. Kada o tome pričamo shvatimo da te ladice nema, jer je on originalan autor koji je avangardan i koji nosi taj svoj stil za sebe. Pa tko ga slijedi, neka ga slijedi. To što radi Stefan Lupino je lupinizam i čestitamo mu – kazala je predstavljajući autora povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak.

Ovo okupljanje u Noći muzeja otvorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Nakon otvaranje izložbe Lupino i lupinizam održana je se Slikaonica pod nazivom „Lupizam, autizam i drugo“ na kojoj je Stefan Lupino fotografirao djecu među svojim eksponatima., a posjetitelji su mogli vidjeti i projekciju filmova Lupino i njegovo djelo.

Za ugodno druženje u Gradskom muzeju pobrinuo se pjevač Sandi Cenov .

Related Post