NOVA GRADIŠKA – VREBINO BRDO: Molitva, vijenac i svijeće za nevine žrtve Bleiburga i drugih Križnih putova

1987 0

Autorica Višnja Mikić
NOVA GRADIŠKA – U subotu, 16. svibnja, uz 75. obljetnicu bleiburške tragedije, na Vrebinom Brdu u Novoj Gradiški, tradicionalno je upriličena molitva uz svijeće i cvijeće za nevine žrtve Bleiburga i brojnih drugih stratišta žrtava s Križnih putova.
13 godina za redom, od 2007.g. na Vrebinom brdu, uz podignuti križ, organizira se molitva, uz svijeće i cvijeće, u organizaciji Udruge ratnih veterana 121 novogradiške brigade HV i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška. Križ je podignut zauzimanjem obitelji Pevec i Vlaović, a na Vrebinom brdu podignute su i postaje Križnog puta, uz dopuštenje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH i pomoć Mjesnog odbora „Ljudevit Gaj“.
Kod križa se okupljanje organizira tradicionalno svake godine tri puta: 25. travnja, 15. svibnja i 14. rujna.
Protekle subote su se u povodu bleiburške tragedije i svih žrtava Križnih putova okupljenima obratili Mato Modrić, iz Udruge ratnih veterana 121. novogradiške brigade i prof Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška. Riječi molitve nebeskom Ocu za nevine žrtve Bleiburga, zatim žrtve na Vrebinom brdu i na drugim mjestima šireg novogradiškog područja i kao i na brojnim drugim stratištima hrvatskog naroda, uputio je novogradiški kapelan, vlč Marko Dušak.
Mato Modrić zahvalio je svima na dolasku i pozvao na ponovni susret i pobožnost Križnog puta na Vrebino brdo za blagdan Uzvišenja svetog Križa 14. rujna. (Višnja Mikić)

Related Post