NOVA ŠKOLSKA GODINA

754 0

Problem nastaje u malim, područnim i seoskim školama jer je, kroz zadnjih nekoliko godina, broj učenika smanjen za tisuću – kaže Vladimir Štefanek, pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu

 

SLAVONSKI BROD – U brodsko posavskoj županiji stanje u školstvu je iznad prosjeka pedagoškog standarda, ocjenjuje pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Vladimir Štefanek. Učenici, ukupno 35 osnovnih i 12 srednjih škola, u većini, nastavu pohađaju u dvije smjene, a u nekoliko škola (Kopanica, Cernik) čak u jednoj. Preko 75 posto objekata zadovoljava potrebne standarde, osim usamljenih primjera poput škole Blaž Tadijanović u Podcrkavlju.

 

 Učenici Garčina, u novu školsku godinu kreću u obnovljenu školu dok će učenici OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela – Batrina u obnovljenu i dograđenu školu krenuti sedam dana kasnije.

 

– Problem nastaje u malim, područnim i seoskim školama jer je, kroz zadnjih nekoliko godina, broj učenika smanjen za tisuću. U Bebrini, primjerice, ove godine nije upisan ni jedan prvašić, a prošle su godine – od 640 odjela u osnovnim školama – čak 94 bila kombinirana, (prvi i treći, drugi i četvrti razredi) dok su u Bilom Brigu, učenici sve četiri godine, bili u istom razredu, kod jedne učiteljice. Veliki je to problem kako za učenike tako i za učiteljicu” naglašava pročelnik.

 

 Novogradiška Posavina bez đaka

 

U nekim područnim školama (Gorice, Dolina, Mačkovac) upisuje se od 4-9 učenika, dok se i u matičnim školama zadnjih godina broj prepolovio pa se i tu ide na kombinirane razrede. S druge strane, postoje i gigant škole (poput najbrojnije brodske škole Bogoslav Šulek) koje bi se morale rasteretiti osamostaljivanjem područnih škola – u Vranovcima, Ruščici, na Jelasu i Koloniji (jer su neke područne škole prerasle matične). Međutim, nedostatak novca za nova zapošljavanja (u tom slučaju 25 novih zaposlenika) mogući su razlog otezanja resornog ministrastva.

Ipak, učenici Garčina, u novu školsku godinu, kreću u obnovljenu školu dok će učenici novokapelačke osmoljetke u rekonstruiranu i dograđenu školu krenuti sedam dana kasnije.

 

Izrada projektne dokumentacije za Gimnaziju Nova Gradiška

 

– Ostaje za obnovu još škola u Gundincima, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za gimnaziju u Novoj Gradiški. Izrađen je idejni projekt za drugu brodsku gimnaziju i za osnovnu školu u Rešetarima, ide se sa kandidaturom za sportsku dvoranu uz Ekonomsku školu te rekonstrukciju Obrtničke škole i za gradnju Veleučilišta u naselju Andrija Hebrang, navodi Štefanek.

Related Post