NOVAGRA PRENOSI IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA

1152 0

Piše: Ivan Šmit, načelnik

 

Unatoč manje novca u općinskom proračunu, zbog povrata poreza, u 2015. godini smo uspjeli realizirati više projekta značajnih za unapređenje komunalne i društvene infrastrukture i ukupnog života stanovništva. Izvršili smo i sve obveze prema korisnicima našeg proračuna.

 

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA –    Kao najznačajnije  projekte  naveo bih energetsku obnovu kuća, što je jedan od većih projekata.  Općina Nova Kapela  i Fond za zaštitu okoliša su uložili 950.000 kuna u 23 kuće na kojima su obnovljene fasade, krovišta i zamijenjena stolarija.  Sve je to učinjeno kako bi se postigla što bolja energetska svojstva  obiteljskih kuća.

 

KANALIZACIJA –   Drugi veliki projekt je projektiranje kanalizacije na području općine Nova Kapela. Imamo  projektirano 20 kilometara cjevovoda  kroz Novu Kapelu i Batrinu na sjevernom dijelu glavne ceste. Južni dio i okolne ulice nemamo projektirane  kao ni projekt za pročistač otpadnih voda.  Javili smo se na  natječaj EU, koji je odobren,  pa je raspisan  natječaj za projektiranje kanalizacije u  vrijednosti  3,5 milijuna kuna . Općina  sudjeluje s 15 posto, a 85 posto daje EU. Posao je dobila firma ECOINA  iz Zagreba s kojom je  ugovor o projektiranju jotpisan u rujnu. Sva  dokumentacija, od cjevovoda i crpnih stanica do  pročistača otpadnih voda,  trebala bi  biti gotova za oko godinu i pol dana. Početkom 2017. godine trebali  bi imati svu potrebnu dokumentaciju za početak gradnje kanalizacije.

 

JAVNI RADOVI – Treći  značajan projekt je  program javnih radova  sa dva potprograma. Jedan je revitalizacija zelenih površina, a drugi  pomoć u kući starim i nemoćnim osobama.  U svakom programu je radilo po 30 ljudi   tako da je 60 naših mještana radilo od 15. svibnja do 15. studenog.  U suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje  uplaćeno je 1.250.000 kuna.

 

CESTA U DONJEM LIPOVCU –  U suradnji s  Županijskom upravom za ceste obnovljen je kolnik ceste kroz Donji Lipovac do  skretanja prema Gornjem Lipovcu  u dužini od 1,7  kilometara. Vrijednost radova iznosi 1,3 milijuna kuna.

KNJIŽNICA –  Treba istaknuti da smo ove godine otvorili knjižnicu u Općini Nova Kapela.  Za učenike smo  imali  knjižnicu  u sklopu Osnovne škole  „Antun Mihanović“,  ali nismo imali  knjižnicu za mještane.  Iako financijski  to nije  velik projekt,   knjižnicu smatramo perjanicom kulture i prvi  korak u nastojanju da kulturu na razini općine podignemo na viši nivo. Možemo reći da je  po prvi put u povijesti otvorena knjižnica u općini Nova Kapela.  Za knjižnicu smo kupili  oko 600 naslova i ona je  primjereno uređena. Vode ju naši umirovljenici  s kojima smo  zadovoljili dvije stvari. Jedna je da umirovljenici imaju  prostorije za okupljanje, a druga da smo riješili problem tko će  voditi knjižnicu. Među posjetiteljima  knjižnice najbrojniji su naši najmlađi mještani, tako da smo spojili najmlađe mještane  s  mještanima zlatne dobi i ostvarili  hvalevrijednu  surađuju.

 

OBNOVA DOMA U SEOCU –    Želim  istaknuti da  kreće obnova doma  u Seocu koji je bio u lošem stanju i bez sanitarnog čvora. U suradnji  s Ministarstvom regionalnog razvoja uložit ćemo u njegovu obnovu 330.000 kuna. U obnovi sudjeluje  i Brodsko-posavska županija   tako da ćemo za njegovu obnovu  ukupno dobiti oko 250.000 kuna.  Dom će biti kompletno obnovljen i imati sve  uvjete za korištenje.

 

ULAGANJA U VELIKE PROJEKTE PREKO 5 MILIJUNA KUNA –    Ako zbrojimo vrijednost  projekata  koje sam naveo,  dobijemo ulaganja, koja nisu direktno iz našeg proračuna,  već su to sredstva koja smo uspjeli „dovući“ u Novu Kapelu,    veća od  5  milijuna kuna.

To su veliki projekti.

SVAKO SELO JEDNAKO VRIJEDI –   Budući da imamo 12 sela gotovo da nema sela u kome nismo nešto  nismo napravili. U Novoj Kapeli se radilo na drenaži i uređenju mrtvačnice, radili  smo na održavanju i uređenju  poljskih putova, u  Batrini,   oko doma je uređena  drenaža   i izgrađeno dječje igralište, a u Srednjem Lipovcu je izgrađena garaža za vatrogasno vozilo. Nema sela gdje nešto nije napravljeno jer nam svaki čovjek i svako selo   jednako vrijedi.

 

POVRAT POREZA –  Općina Nova Kapela je  postala potpomognuto područje što su  najviše osjetili naši mještani. Jedna od direktnih mjera je povrat poreza. Općina Nova Kapela je  u 2014. za 2013. godinu  imala  povrat poreza od  800.000 kuna, a u 2015. za 2014. godinu  povrat poreza je bio 1,5 milijuna kuna.  To znači da su naši mještani dobili gotovo dvostruko više povrata poreza u kojem je velikim djelom sudjelovala i Općina Nova Kapela.

Općina je to značajno osjetila na svojim prihodima.  Značajna sredstva smo uspjeli  dobiti   od  ministarstva, EU fondova  i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tako da  smo ono što smo izgubili od redovnih prihoda,  nadoknadili na natječajima na koje smo se  javljali. Uspjelo smo   to nadoknadili sa onih 5 milijuna kuna   koje smo dobili za najznačajnije projekte.

BROJNE UDRUGE –    Imamo brojne udruge i zavidan sportski život i  kulturna  događanja. Imamo 6 nogometnih klubova, 5 vatrogasnih društava, dvije ribolovne i tri lovačke udruge,  Imamo ljude koji imaju puno razumijevanja   i koji su zadovoljni raditi s malo novca. Udruge dobivaju mala sredstva, od  10  do 15 tisuća kuna godišnje, što je malo za njihovo funkcioniranje. Naprimjer, jedan nogometni klub s onim što dobije,  ne može pokriti 30 posto troškova svoje sezone.  Prilagodili su se tome. Nismo im  umanjili sredstva tako ni jedna udruga i društvo nije dobilo ni kunu manje  nego  što je to bilo prošle godine.

 

POTPORA ŽUPANIJE –     Sa  Brodsko-posavskom županijom imamo dobar odnos jer skoro svaki naš projekt sufinancira, nekad u većem, nekad u manjem iznosu. Nama to puno znači, jer 20 do 30 posto iznosa u nekom projektu  često je prevaga kada se odlučujemo hoćemo li  ući u taj projekt ili nećemo. Jako sam zadovoljan   suradnjom sa županijom i volio bih da se  to tako nastavi.  Moram reći  da smo svjesni da su  financijskom reformom lokalne samouprave  županije ostale bez puno većih  prihoda nego općine i njima je sada puno teže raditi. Unatoč tomu nam uspiju pomoći u našim projektima. Nama Županija puno više znači  u koordinacijama i upućivanju na projekte i natječaje, pomoći u prikupljanju dokumentacije i edukaciji.

Related Post

NISU IH ZABORAVILI

Autor - 02/07/2014 0
DRAGOVCI, 2. srpnja 2014. – Mještani Dragovaca u nedjelju su se još jednom prisjetili Petra Crnkovića i Drage Varoščića, svojih…

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 03/06/2016 0
NOVA KAPELA – Hrvatske vode u suradnji s Općinom Nova Kapela izgradile su dva mosta u Sičama. Naime, razlog izgradnje…