OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE U ŽUPANIJI

707 0

Osnovno i srednje obrazovanje je u gornjoj grupi kvalitete i kvantitete u RH

NOVA KAPELA/KOMARNICA, 9. kolovoz 2012. – Zamjenici župana Ružica Vidaković i Davor Vlaović, te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Vladimir Štefanek danas su obavljali uvid u odvijanje radova na redovnom

investicijskom održavanju i izgradnji kapitalnih objekata na dijelu škola u Brodsko-posavskoj županiji. Posjetili su gradilišta osnovnih škola „Dr. Stjepan Ilijašević“ u Oriovcu i „Antun Mihanović“ u Novoj Kapeli/Batrini, te područnoj školi OŠ „Markovac“ Vrbova u Komarnici gdje im se pridružio i Željko Koičijašević, općinski načelnik u Starom Petrovom Selu.

 

Zadovoljni su tempom kojim se radovi odvijaju, pogotovu u Novoj Kaspeli/Batrini gdje će radovi biti dovršeni i prije roka. U toj će se školi stvoriti će se uvjeti za nastavu u jednoj smjeni. Radovi na tekućem i investicijskom održavanju škola biti će završeni do prvog rujna ove godine, dakle prije početka nastave u narednoj školskoj godini. Opremanje škola je u tijeku, a investicijski radovi će biti završeni do kraja 2012. godine.

-Županija intenzivno radi na unapređenju školstva u osnovnim i srednjim školama. Ove godine ukupno ćemo uložiti u tekuće investicijsko i kapitalo ulaganje osnovnih i srednjih škola 8,3 milijuna kuna. To je manji iznos nego prijašnjih godina. Kako smo prijašnjih godina racionalno i namjenski trošili sredstva uredi smo najveći broj osnovnih i srednjih škola. Konkretno ćemo ove godine u tekuće i investicijsko održavanje 12 područnih i matičnih osnovnih škola i njihovo opremanje utrošiti 1,9 milijuna kuna, a u kapitalna ulaganja 3,3 milijuna kuna što ukupno iznosi 5,2 milijuna kuna. U tekuće investicijsko održavanje srednjih škola i njihovo opremanje utrošit će se 1, a u kapitalna ulaganja 2,1 milijun kuna što ukupno iznosi 3,1 milijun kuna. Ukupno u osnovno i srednje obrazovanje utrošit će se ove godine 8,3 milijuna kuna.

 

U osnovnom školstvu najveća ulaganja su u rekonstrukciju i dogradnju OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela/Batrina u iznosu 2,8 milijuna kuna. Ukupna investicija u ovoj školi iznosi 6 milijuna kuna. U srednjim školama, radi se na sedam škola, najveća ulaganja su u sufinanciranje projekta IPA III C Srednje poljoprivredne škole „Matija Antun Reljković“ Slavonski Brod. Gdje Županija sudjeluje sa 20 posto od ukupno 700 milijuna kuna.

Već se planiraju investicijska i kapitalna ulaganja i za narednu godinu. Nastaviti će se radovi na Poljoprivrednoj školi u Slavonskom Brodu, a kada ove godine završimo glavni projekt za Gimnaziju Nova Gradiška, krenuti i s njenom obnovom. Na jesen ćemo dobiti prijedloge ravnatelja za jednogodišnja ulaganja, a temeljem ugovora nastavljamo s radovima koji neće biti završeni ove godine – Ružica Vidaković.

 

-Sa rujnom završavamo ciklus investicijskih ulaganja koja su ispod 200 i 300 tisuća kuna. Moram konstatirati da smo nekada imali za kapitalna ulaganja oko 15 milijuna kuna u osnovne i srednje škole. Ove godine to je palo na 8,3 milijuna kuna. S dinamičkim planom i projektima koje unaprijed imamo riješene nastavljamo kontinuitet ulaganja, kao jedan od bitnih preduvjeta za razvoj školstva koje je na našoj županiji, po mom mišljenju, u gornjoj grupi kvalitete i kvalitete u RH – kazao je Vladimir Štefanek.

Related Post