NOVOGRADIŠKI MEDIJSKI PROSTOR

658 0

NOVA GRADIŠKA, 22. svibanj 2012. – Za novogradiški medijski prostor, budući da se radi o manjoj sredini, čak kada uključimo i općine novogradiškog kraja, može se reći da je više nego dobro popunjen lokalnim medijima.

Budući da je i novagra.hr jedan od tih medija nećemo dijeliti packe a ni davati sugestije jer smatram da svaki od medija vodi svoju poslovnu politiku i da se u nju drugi mediji ne bi trebali miješati.

 

Uz Gradske novine i Cajtung tu je nekoliko portala, te Radio Nova Gradiška i Radio Bljesak. Postoji doduše, ali u stečaju, nekada kultna lokalna radio postaja, bez izgleda da se ponovo oglasi u eteru.

 

Za portale se može reći da su promijenili medijsku sliku i doprinijeli velikim promjenama u lokalnom informiranju, premda se njihov medijski prostor nikako ne može ograničiti na lokalnu sredinu. Portali će i ubuduće igrati veliku ulogu u informiranju ako izdrže nelojalnu konkurenciju medija financiranih novcem poreznih obveznika, bez obzora iz kojeg on proračuna dolazio.

 

To kažem stoga jer je na informiranju s jednog događaja angažirano ponekad i do pet novinara i fotoreportera. Dakako, govorim samo o našim lokalnim medijima. Mediji su na tržištu pa o racionalnosti ne bi trebalo biti govora, jer je to stvar svakog medija, osim u dijelu koji se odnosi na novac koji medijima daju.

 

Ovakvim odnosom svakako bi trebali profitirati čitatelji, slušatelji i gledatelji ne ulazeći u ono što gledaju, slušaju ili čitaju. Za njihovo veće zadovoljstvo bit će još prilike jer se i dalje najavljuju još najmanje dvije radio postaje.

 

Na nedavno održanoj Konvenciji novogradiškog SDP-a, gradonačelnik Josip Vuković za jesen je, nakon što su, kako je kazao, promijenjena dva člana Vijeća za elektroničke medije Agencije za elektroničke medije, najavio početak rada Gradskog radija koji bi napokon trebao dobiti koncesiju.

 

Uporna je i Zlata Pazman-Petrić, koja od Agencije za elektroničke medije traži koncesiju za neprofitnu radio postaju.

Budući da se radi o koncesijama, koje treba najprije dobiti, pa onda reći – dobro jutro dragi slušatelji – treba pričekati završetak procedure za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga na, kako se navodi, tehničkoj podlozi koju utvrđuje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije u skladu s propisima o elektroničkim komunikacijama.

 

Prije raspisivanja javnog natječaja Vijeće za elektroničke medije izvršit će procjenu vrijednosti koncesije te izraditi studiju opravdanosti davanja koncesije kojom se utvrđuje postojanje javnog interesa i gospodarska opravdanost davanja koncesije. Piše to u odgovoru Vijeća za elektroničke medije koji je Zlata Pazman-Petrić dobila na zamolbu za raspisivanje javnog natječaja. Po završetku navedenih postupaka, navodi u odgovoru, Vijeće za elektroničke medije će obavijestiti javnost i zainteresirane osobe o mogućnosti raspisivanja javnog natječaja za davanje koncesije za obavljanje djelatnosti radija na području grada Nova Gradiška.

 

To znači da se natječaj ne mora, ali i može raspisati, a ako se raspiše na njega se može javiti i netko treći.

Related Post