NOVOGRADIŠKA BOLNICA: 80 milijuna kuna za bolju zdravstvenu skrb stanovništva i uvjete rada zdravstvenih djelatnika

610 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA  GRADIŠKA, 15.  listopada  2020. -Promjene koje se  posljednjih godina  događaju u Općoj bolnici Nova Gradiška  nisu samo  lijep vanjski izgled bolničkih  zgrada. Ulaže  se znatan novac, što je za  djelatnike bolnice i  pacijente veoma važno,  u unutarnje uređenje i opremanje bolničkih odjela   suvremenom opremom i uređajima.  Završetak,  ili privođenje kraju  energetske obnove  bolničkih zgrada  i  skoro otvaranje   obnovljenog prostora   Jedinice intenzivnog liječenja  razlog su  današnje  konferencije za medije  koju su  održali  ravnatelj dr. Josip Kolodziej, župan Danijel Marušić i dr. Tajana Milanović Robina.  Zadovoljstvo nisu krili jer će  2020. godina  biti zabilježena po značajnom  pomaku  u stvaranju primjerenijih uvjete za  zdravstvenu skrb  stanovništva, ali i uvjeta za rad zdravstvenih  djelatnika.

 

40 milijuna kuna ulaže se u  energetsku obnovu bolničkih zgrada

-Završeni su radovi na zgadi transfuzije, upravne zgrade i kuhinje, a privode se kraju radovi na obnovi zgrada stare i nove bolnice. Izvedeno je dvije trećine radova.  Ukupna vrijednost radova na energetskoj obnovi  iznosi oko 40 milijuna kuna.   Zahvaljujem se  Brodsko-posavskoj županiji i županu Danijelu Marušiću  koji su kandidirali projekte. Osim što će zgrade  puno ljepše izgledati   imati ćemo značajne financijske uštede  koje će biti  veće od 50 posto. Budući da imamo paviljonski tip bolnice troškovi energije su vrlo visoki, a njihovo smanjenje   nam je veoma značajno u ova  financijski teška vremena.

Osim energetske obnove  u tijeku još nekoliko projekata. To je projekt obnove Jedinice intenzivnog liječenja vrijedan 2,5 milijuna kuna, završili smo obnovu  Pedijatrije i osigurali djeci adekvatne uvjete za liječenje i boravak.  Uspostavili  smo  Odjel za dijalizu koji je obilježio  godišnjicu rada.  Moram reći da smo od početnih  27  pacijenata došli do  40 pacijenata što dovoljno govori o kvaliteti  usluge i rada liječnika. Nabavili smo novi 128 slojni  CT aparat sa svom opremom  vrijedan 5 milijuna kuna koji je trenutno među najboljim aparatima u Slavoniji  i šire. Uz novu Jedinicu intenzivnog liječenja, koji je trenutno možda i naš kapitalni projekt,  imajući u vidu  epidemiju koronavirusa,  jer smo dobili lijep broj novih mjesta  za pacijente kojima treba mehanička ventilacija. U međuvremenu smo  uspostavili   i respiracijski centar  za četiri pacijenta na respiratoru.  Vjerujem da ćemo s našim kapacitetima uspjeti  zadovoljiti potrebe naše regije za potpomognutom ventilacijom. Sva ova ulaganja ne bi bilo moguće realizirati bez velike pomoći našeg župana Danijela Marušića i Brodsko-posavske županije  jer sami ne bi  mogli realizirati sve ove projekte – rekao je  predstavljajući projekte ravnatelj  dr. Josip Kolodziej.

 

Uskoro se otvara prostor Jedinice intenzivnog liječenja

-Tijekom studenog očekujemo povratak o obnovljeni prostor Jedinice intenzivnog liječenja. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju to nam je od velike važnosti, prije svega zbog većih kapaciteta. Na taj način oslobađamo  prostor u kojem  smo sada, a koji planiramo prenamijeniti u slučaju potrebe za dodatnim respiratorima, odnosno za bolesnike koji zahtijevaju invazivnu i neinvazivnu respiratornu potporu. U samom odjelu bit će smještena četiri kreveta u glavnoj sobi i jedna izolacija. Tu je i soba za buđenje pri samom operacijskom traktu što nam je isto od izrazite važnosti–  kazala  je dr. Tajana Milanović Robina, pomoćnica ravnatelja za  kvalitetu i voditeljica Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje.

 

Sa  opremom približno 80 milijuna kuna ulaže se u novogradišku bolnicu

– Vrijednost radova energetske obnove upravne zgrade je  404 tisuće kuna, zgrade transfuzije u vrijednosti 490 tisuća kuna i zgrade kuhinje oko 700 tisuća kuna. Doprinijeti će značajnoj  uštedi   energije i  očuvanju okoliša.  Neki veliki  projekti su još u tijeku.  To je projekt uređenja zgrade stare bolnice vrijedan oko 9 milijuna kuna i projekt zgrade nove bolnice vrijedan oko  20 milijuna kuna, a tu su  i projekti obnove ginekologije, anestezije, pedijatrije i drugih.

Sa nabavom opreme približno 80 milijuna kuna ulaže se u novogradišku bolnicu.   Naravno da postoje još neki projekti  koje ćemo kandidirat prema europskim fondovima. Zahvaljujem se  ravnatelju Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipu Kolodzieju, njegovoj pomoćnici  i svim njegovim suradnicima koji sudjeluju u  ovakvim uspješnim projektima – kazao je  župan Danijel Marušić.

Related Post

Župa Kraljice svete Krunice

Autor - 26/12/2019 0
NOVA GRADIŠKA, 26. prosinac 2019. -Tradicionalni blagoslov obitelji Župi Kraljice svete Krunice započinje iza božićnih blagdana, točnije na Svetog Ivana…