NOVOGRADIŠKA BOLNICA: Završena energetska obnova „stare bolnice“

1007 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 17.  ožujka 2021. – Energetska obnova zgrada  novogradiške bolnice  privodi se kraju. Završena je i  energetska  obnova  „Stare bolnice“ o čemu su na završnoj konferenciji tog projekta, vrijednog 8,2  milijuna kuna,  govorili ravnatelj  dr. Josip Kolodziej  i župan Danijel Marušić. 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Brodsko-posavska županija potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koja iznose  5 milijuna kuna. Projekt je financirala  Europska unija iz Europskog fonda za  regionalni razvoj.

Energetskom obnovom  „Stare bolnice“  ostvarit će se  ušteda na  grijanju od   52 posto. Radi se o zgradi  u kojoj su psihijatrija, palijativa i neurologija, a  u kojoj je  COVID odjel u kome je  trenutno  hospitalizirano 30 COVID bolesnika.

-Energetska obnova ove zgrade je za nas izuzetno važna jer je u projekt obnove  uključena i obnova  kotlovnice i vanjskih toplovoda za cijelu bolnicu u dužini od  skoro kilometar. Imali smo velike  gubitke  energije, a izmjenom stare tehnologije u kotlovnici  i  toplovoda  donijet će nam značajne energetske uštede. Po prvi puta na  staroj zgradi bolnice počinjemo koristiti obnovljive izvore energije jer   su postavljeni  solarni kolektori za zagrijavanje tople vode što dodatno povećava  uštede. Uz to smo  uspjeli  zgradu koja je stara 170 godina  hidroizolirati i time riješiti problem vlage. Završili smo možda  i najvažniji projekt energetske obnove, premda je najveći projekt nova bolnica. Iznimno  bitno nam je bilo zamijeniti toplovode, dobiti novu kotlovnicu i time osigurati funkcioniranje strojarskog dijela naše ustanove. Dobili smo zgradu primjerenu današnjem vremenu – kazao je  dr. Josip Kolodziej.

Zahvalio se županu Danijelu Marušiću i Brodsko-posavskoj županiji što  su kandidirali ovaj europski projekt i prepoznali važnost energetske obnove, te izvođačima radova.

Zadovoljan je bio i župan  Danijel Marušić jer  je  ova jedna vrijedna investicija  završena  i istaknuo da je u  novogradišku bolnicu do sada uloženo preko 80 milijuna kuna, te da se na tome neće stati  jer  se dogovaraju  novi projekti koji će se  kandidirati prema fondovima EU.

Related Post