Novogradiški ratni spomenar

807 0

Zapovjedništvo 121. brigade HV-E preuzelo je 1. listopada 1991. godine odgovornost za ratište, obranu Nove Gradiške i vođenje oružane borbe na novogradiškoj bojišnici. Krizni štab se oslobađa ratnih zadaća i može se posvetiti

logističkim potrebama branitelja na bojišnici i potrebama stanovništva koje nije napustilo svoj grad u trenucima kada je srpski agresor sve svoje oružane potencijale usmjerio na zauzimanje Nove Gradiške.

U obranu Nove Gradiške dolaze postrojbe hrvatskih branitelja iz Slavonskog Broda, Požege, Zagreba i Bjelovara i stavljaju se pod zapovjedništvo 121. brigade.

Zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić izdaje zapovijed Bataljunu za obranu grada, koji su sačinjavali pripadnici Narodne zaštite pod zapovijedanjem Zvonimira Bošnjaka, da izađu na drugu liniji obrane grada. Utvrdili su se na potezu Savski Bok-Visoka Greda-Prvča-Nova Gradiška-Cernik-Giletinci-Cernička Šagpovina.

Pod nazivom «Veliki doček» zapovjedništva 121. novogradiške i 108. brodske brigade 3. listopada organiziraju napad na neprijateljske položaje u okupiranom Dragaliću s ciljem oslobađanja šireg područja Dragalića. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke.

Zrakoplovi JNA napali su istoga dana odašiljač HRT. Uz pucnjavu iz mitraljeza ispalili su i 16 raketa i bacili napalm bombu. Poginuo je branitelj Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, a nekoliko je ranjeno. Odašiljač je oštećen ali su radio i TV-e uređaj i HPT veze ostale u funkciji.

Neprijateljski zrakoplovi raketama u 14 sati gađaju objekte akumulacije Bačica nadomak Cernika. Na postrojenju za distribuciju vode dolazi do požara koji gase pripadnici Samostalnog vatrogasnog voda.

Zbog gubitaka koje je pretrpio dan prije 4. listopada u Dragaliću neprijateljska JNA dalekometnim topništvom i zrakoplovima 4. i 5. listopada napada i razara Novu Gradišku.

Neprijateljski zrakoplovi opet napadaju odašiljač HRT. Nekoliko projektila palo nedaleko odašiljača. Neprijateljsko topništvo je VBR-om u 6 sati pogodilo poslovno-stambenu zgradu na Trgu kralja Tomislava (riblji restoran). Za vrijeme gašenja požara na pripadnike Samostalnog vatrogasnog voda pucano je iz pištolja.

U 16 sati došlo je do požara na skladištu «Trgoprometa» koji je pogodio projektil ispaljen iz VBR-a. Vatrogasci su požar gasili za vrijeme minobacačkog napada na grad.

Petog listopada neprijateljski zrakoplovi u 11 sati napali su silose PIK-a «Klas». Uz veliku štetu izazvali su požar. Za vrijeme gašenja požara zrakoplovi su nadlijetali silose ali nisu borbeno djelovali po vatrogascima.

Po zapovijedi zapovjednika 121. brigade Josipa Mikšića istoga dana ustrojena je Samostalna psunjska satnija u čiji sastav ulaze dragovoljci iz Cernika, koji su dobro poznavali Psunj, te dragovoljci iz općina Rešetari i Staro Petrovo Selo. Kritičan dan za obranu Nove Gradiške bio je 6. listopada.

Snažan napad kombiniranim oklopno-mehaniziranim i pješačkim snagama neprijatelj je izveo na smjeru Gornji Bogićevci – Nova Gradiška. Naši branitelji potisnuti su do Kovačevca. Bio je to za obranu Nove Gradiške najkritičniji dan u Domovinskom ratu jer je prijetila opasnost da neprijatelj uđe u grad. Naše su se snage brzo konsolidirale i učvrstile položaje. Potez Kovačevac – Mašić zapriječen je ježevima, piramidama, teretnim vozilima, trupcima i minskim poljima. Izviđa se teren u smjeru Mašić – Medari i pripremaju postrojbe za protunapad.

Na svim dijelovima bojišnice naši branitelji hrabro se odupiru napadima neprijatelja. Ima ranjenih, ali i poginulih.

 

Related Post