Novogradiški ratni spomenar

779 0

Početkom listopada vodile su se prijelomne bitke na novogradiškom bojištu. Iako su se hrvatski branitelji morali povući iz Dragalića i dijela Medara, formirana je snažna obrana Nove Gradiške koju neprijatelj nije mogao probiti iako je bio u ofenzivi

cestom iz smjera Okučana

 

prema Novoj Gradiški.

 

Na posavskom bojištu napadnuto je selo Mačkovac, i to minobacačkom vatrom s bosanske obale Save. Na to selo okomili su se i srpski zrakoplovi i bombardirali ga. Poginula su tri civila, a dva su ranjena.

Novogradiščani na djelu pokazuju da ih agresor ne može slomiti. Ratna razaranja saniraju se koliko je to moguće. Više od tri tjedna su u skloništima. U gradskom vodovodu nema pitke vode, ne rade telefonske veze, ne funkcionira ni lokalni autobusni promet, a u pojedi9nim dijelovima grada povremeno nestaje struje, iako radnici Elektre brzo reagiraju i popravljaju oštećene vodove.

Krizni štab općine Nova Gradiška uvedi 10. listopada radnu obvezu kojom se kriznim štabovima u Mjesnim zajednicama nalaže da organiziraju radne ekipe radi obavljanja jesenske berbe i sjetve i osiguravanja ogrijeva za obitelji branitelja koji su na bojištu.

U 20,40 sati 11. listopada Tvornica stilskog namještaja «Slavonija radinost» gađana je minobacačkim projektilima. Izbio je požar u lakirnici. Za vrijeme intervencije Samostalnog vatrogasnog voda Civilne zaštite na vatrogasce je u više navrata pucano iz pištolja i pušaka iz automobila koji se kretao južnom gradskom zaobilaznicom.

Zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić 16. listopada izdaje zapovijed za oslobađanje teritorija koje je neprijatelj zauzeo 6. listopada. Mašić je ponovo stavljen pod nadzor naših branitelja, a u Medarskim vinogradima zauzeti su pogodni položaji, koji nadvisuju neprijateljske položaje, a značajni su za daljnji tijek rata na tom dijelu bojišnice. Na dijelu bojišnice Poljane – Dragalić i Gorice – Donji Bogićevci naši branitelji uspješno brane zauzete položaje.

17. listopada provedena je potpuna mobilizacija. Svim vojnim obveznicima od 18 do 60 godina starosti s prebivalištem na području općine Nova Gradiška Krizni štab nalaže se da, zbog obrane cjelovitosti i neovisnosti RH, Grada Nova Gradiška i naselja na području općine Nova Gradiška, odmah prijave u Sekretarijat narodne obrane.

Nova Gradiška je stalno nameti neprijateljskog topništva. Razaraju se stambene zgrade, obiteljske kuće, i gospodarski objekti. Uz škole i vrtiće na red za razaranje došla je i bolnica. Specijalna vatrogasna postrojba često intervenira gaseći požare na stambenim i gospodarskim objektima.

Kako se crta bojišnice približavala Novoj Gradiški u grad su kao novi prognanici došli mještani Mačkovca, Savskog Boka. Dragalića i i Poljana. Sigurnost za njih traži se u istočnom dijelu općine. Među prognanima u Novoj Gradiški traže i mnogi Srbi . Centar za socijalnu skrb privremeno ih zbrinjava u stacionaru za ostarjele i nemoćne osobe i apelira na srpske obitelji U Novoj Gradiški da ih zbrinu u svojim domovima. Sve vrijeme na crti bojišnice nema mira.

Novogradiščani nisu sami u obrani. Pomoć u hrani, odjeći, lijekovima i medicinskoj opremi stiže svakodnevno iz Austrije, Njemačke,, Norveške i drugih zemalja gdje ima, ili kao što je slučaj s turskom republikom Cipar – i nema Hrvata. Novogradiška poduzeća rade u ratnim uvjetima, a svi sposobni građani, bez obzira je li riječ o muškarcima ili ženama, spremni braniti svoj grad.

U Novoj Gradiški su na snazi policijski sat i mjere zamračivanja. Budući da se vozači osobnih automobila nisu pridržavali mjera zamračivanja, Krizni štab je donio naredbu kojom se zabranjuje upotreba osobnih automobila.

U vremenu od dvadeset do pet sati slijedećeg dana.

S neprijateljem se ratuje, ali i pregovara. Iako se pregovori nastavljaju, vojni analitičari smatraju da srbijanska vojska igra na kartu vremena u kojoj želi pregrupirati i osvježiti svoje snage te osposobiti ratnu tehniku za novu agresiju. Da neprijatelju nije do prekida ratnih sukoba potvrđuje se 28. listopada kada se vidjelo da od pregovora nema ništa i oni se prekidaju.

Iako se koncem listopada ratište primirilo neprijatelj je 29. listopada, napao iz svojih uporišta na crti bojišnice Mašička Šagovina .- Medari – Dragalić- Donji Bogićevci minobacačkom vatrom i vatrom iz pješačkog naoružanja napao položaje branitelja Nove Gradiške.

Da je ovo rat protiv civila i njihove imovine potvrđuju podaci koje je prikupio Općinski štab Civilne zaštite. Na ratom zahvaćenom dijelu općine okupatorska armija razorila je sva naselja. Razoreno je 2406 kuća ili čak 60 posto obiteljskih kuća u tom dijelu općine.

 

Related Post

JOŠ JEDNA RADIO POSTAJA

Autor - 22/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2015. – Nova Gradiška od jučer ima još jednu radio postaju. Nakon Radio Nova Gradiška na…

FORUM ŽENA SDP-a

Autor - 06/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. prosinac 2012. – Članice Foruma žena SDP-a danas su, predvođenje predsjednicom Zoricom Popović, prigodnim poklonima obradovale mališane…