1726 0

NOVA GRADIŠKA, 5. studeni 2011. – Stjepan Berić vlasnik je tvrtke „Naftapromet“ i ima benzinske crpke u Novoj Gradiški, Okučanima, Novskoj i Godinjaku. Kaže da je nekoliko godina sustavno na udaru lopova i ima veliku materijalnu štetu, koju mu,

kako smatra,

nitko neće nadoknaditi. Oštećuju mu se objekti i krade sve do čega lopovi mogu doći, a posebno su na meti lopova dijelovi objekata koji se mogu prodati kao sekundarna sirovina. Krađe i devastacija imovine kulminirali su prije tridesetak dana kada su mu lopovi u Okučanima ukrali željeznički kolosijek dužine dvjestotinjak metara.

 

– Svi su to vidjeli i čuli jer su skidali  tračnice dva dana, a bile su angažirane i dvije dizalice – priča Okučanac koji  stanuje u susjednoj ulici.

– Drskosti lopova nema kraja. Ostavim buldožer – skinu gusjenicu, ostavim rovokopač- skinu točak. Stavim novi limeni krov i za dva dana ga nema. S nekoliko zgrada u Okučanima skinuli su krovove. Provali su u trafostanicu pod naponom i vadili kablove iz zemlje. Sve to prijavljujem policiji. Kada i pronađe lopove, siguran sam da mi nitko neće nadoknaditi štetu koju sam pretrpio – priča Stjepan Berić.

Berić je prijavio krađu željezničkog kolosijeka i kako kaže Kata Nuić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske, šteta je procijenjena na 100.000 kuna. Policija traži lopove.

 

Krade se doslovno sve

 

Iz svakodnevnih policijskih izvješća vidljiv je velik broj krađa. Krade se doslovno sve. Na meti lopova su objekti koji se ne koriste i napušteni objekti, vikendice, te obiteljske kuće bez nadzora čiji vlasnici žive u inozemstvu. Po klasifikaciji policije često su to teške krađe, kao što je krađa kolosijeka u Okučanima, ili je i sve veći broj drskih krađa. Iz Policijske uprave česta su upozorenja građanima da vode brigu o svojoj imovini i budu na oprezu.

Prije desetak dana Policijska uprava brodsko-posavska održala je konferenciju za novinare na kojoj je prezentirano stanje sigurnosti za devet mjeseci ove godine, a govorilo se i o razriješenim drskim krađama.

Stanje sigurnosti predstavnicima medija prezentirao je policijski službenik za odnose s javnošću Antun Jakobović. Načelnik Odjela kriminalističke policije Zlatko Vujčić upoznao je predstavnike medija s segmentima kriminaliteta u odnosu na druge policijske uprave, te govorio o kriminalističkom istraživanju koje je rezultiralo otkrivanjem počinitelja pet kaznenih djela „drskih krađa“.

 

Drske krađe

 

– Na području Policijske uprave brodsko posavske od početka godine dogodilo se devet „drskih krađa“, od kojih je šest razriješeno. Radi se u stvari o krađama koje prema Kaznenom zakonu RH spadaju u skupinu imovinskih kaznenih djela i kvalifikacijski su oblik „teških krađa“ jer su počinjene na osobito opasan ili drzak način. Na području ove uprave do sada najčešće se radilo o „drskim krađama“ koje su počinjene na različite načine kao npr. na način da je počinitelj istrgnuo žrtvi žensku torbicu s novčanikom, novcem i dokumentima (OI, bankovne i kreditne kartice), mobitel digitalni fotoaparat i slično. Bilo je i slučajeva gdje je počinitelj na takav drzak način istrgnuo direktno iz ruke žrtvi novčanice, mobitel ili čak vrećicu ili torbu u kojoj se nalazila kupljena roba. U 2005. godini bio je i jedan slučaj klasične drske krade po kojem su drske krade u prošlim vremenima bile osobito poznate kao džepne krađe jer je počinitelj pomoću prstiju izvlačio žrtvi novčanik iz džepa ili prorezivanjem džepa oštrim sredstvom npr. žilet i otuđenjem novca i novčanika kakav smo jedan slučaj upravo i imali te 2005. godine.

No u šestom mjesecu ove godine prvi puta (bar od 2005. godine) imamo pojavni oblik drske krade da počinitelj žrtvi istrgne s vrata zlatni lančic ili ogrlicu. Takvih djela smo u šestog mjeseca imali šest (jedno u 6., jedno u 7. i četiri u 10 mjesecu.) Žrtve odnosno oštećene osobe su bile starije žene u dobi od 62 do 85 godine). Ovih dana kriminalističkim istraživanjem razriješili smo pet od šest ovakvih kaznenih djela za koje su osumnjičena tri maloljetnika (dvojica 15- godišnjaka i jedan 17-godišnjak) – izvješteni su novinari na tiskovnoj konferenciji.

 

Related Post