OŠ „VLADIMIR NAZOR“ ADŽAMOVCI

1223 0

ADŽAMOVCI, 12. veljače 2016. – OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci 11.02. 2016.g. prezentirala je rad na Poligonu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Poligon je prezentiran učenicima i roditeljima.

Naime, nakon uspješno provedenog pilot projekta i njegove pozitivne stručne evaluacije od strane Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološkog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (o sigurnosti korištenih materijala), Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uz pomoć Ministarstva zdravlja, u sklopu provedbe Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, osigurao sredstva za kupnju 120 kompleta didaktičke opreme kako bi ih donirao svim matičnim osnovnim školama u RH koje nemaju sportske dvorane. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji obuhvaća implementaciju i edukaciju ravnatelja i školskih timova matičnih osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu.

 

Djeca današnjice sve su manje aktivna zbog sedentarnog načina života, što ima velike reperkusije na zdravlje. Stoga je važno od najranije dobi utjecati na aktivnost djece, a upravo se u razdoblju od 1. do 4. razreda osnovne škole, najveći broj djece prvi put susreće s organiziranim tjelesnim vježbanjem. Uočen je problem provedbe cjelokupne satnice tjelesne i zdravstvene kulture u razrednoj nastavi u osnovnim školama uglavnom prouzrokovan nedostatkom ili ograničenjima vezanim za sportske dvorane, te u manjem broju slučajeva, stanjem školskog dvorišta.

Škola Adžamovci je jedna od 120 škola kojoj je darovan Poligon jer još uvijek nema sportsku dvoranu. U sklopu prezentacije poligona učenicima i roditeljima su održana i tri kratka predavanja i to na temu „Zdrave prehrana“ koje je održao Ivan Stojić, dipl.ing.prehrambene tehnologije. O važnosti projekta sheme školskog voća predavanje su održali zaposlenici Savjetodavne službe Marija Milašin, mag.ing.agr. i Marko Sivonjić mag.ing.agr. Učitelj Damir Emanović, prof.fizičke kulture podsjetio nas je kolika je važnost sporta za cjelokupno zdravlje. Rad na Poligonu prezentirali su nam učenici nižih razreda pod vodstvom učiteljica Koraljke Šimić, dipl.učitelj, učitelj savjetnik i Tihane Čočić- Butina, dipl.učitelj.

 

Poligon je zaista praktičan za sve škole bez sportske dvorane, a osobito veliku pomoć pruža svim područnim školama koje imaju zaista teške ili nikakve uvijete za održavanje tjelesne i zdravstvene kulture.

 

Marija Petričević, ravnateljica

Related Post

OŠ “MATO LOVRAK”

Autor - 11/01/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 11. siječanj 2013. – Nezapaženo od šire javnosti prošao je uspjeh koji su učenici OŠ „Mato Lovrak“ postigli…

GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA

Autor - 18/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2016. – Učenici i nastavnici Gimnazije Nova Gradiška bili su 14. svibnja na nagradnom putovanju u…