OBILJEŽEN DAN ŠKOLE I ZAVRŠETAK MEĐUNARODNOG PROJEKTA

791 0

Te dvije škole su ostvarile jedno od 42 partnerstva nagrađena u sklopu Akademije srednjeeuropskih škola za ovu školsku godinu. Ukupno se na natječaj kandidiralo 266 partnerstva sa preko 100 škola iz 15 zemalja.

 

REŠETARI, 28. travnja 2016. – Sinoć je u školskoj sportskoj dvorani održana završna svečanost ACES-ova projekta koji su proveli učenici OŠ Ante Starčević“ zajedno s učenicima iz Osnovne škole Sv. Kiril i Metodi iz grada Kardzhali u Bugarskoj. Svečanim programom obilježen je i Dan škole.

 

Okupljene je pozdravio ravnatelj Tihomir Batalo, a potom i načelnik Zlatko Aga. U ime bugarske škole na gostoprimstvu i suradnji zahvalila se ravnateljica Lilijana Todorova Yankov. Umirovljenicima, polaznicima informatičkog tečaja uručena su uvjerenja o završenom tečaju.

Širenje solidarnosti među generacijama

 

Osnovne škole „Ante Starčević“ i „Sv. Kiril i Metodi“ povezao je međunarodni projekt Akademije srednjoeuropskih škola (ACES) na temu „Međugeneracijska solidarnost“. Osim rada na projektu u suradnji s Udrugom umirovljenika, za goste iz Bugarske organizirane su brojen aktivnosti kojima je bio za cilj da bolje upoznaju Rešetare, Brodsko-posavsku županiju i Novu Gradišku. 13 učenika i 5 profesora su bili gosti na završnoj manifestaciji i projekta Međugeneracijska solidarnost koji je imao za cilj širenje solidarnosti među generacijama, a isto tako poticanje djece i mladih na jednostavne znakove pažnje i ljubavi prema osobama treće životne dobi.

 

Te dvije škole su ostvarile jedno od 42 partnerstva nagrađena u sklopu Akademije srednjeeuropskih škola za ovu školsku godinu. Ukupno se na natječaj kandidiralo 266 partnerstva sa preko 100 škola iz 15 zemalja.

 

Škola prijatelj starijih

 

– Za cilj smo si zadali da postanemo škola prijatelj starijih. Mislim da smo to i uspjeli Ponosni smo na činjenicu da smo jedna od 10 osnovnih i srednjih škola u RH koja je nagrađena za ovaj projekt i stoga nam je posebna čast da su nam u uzvratni posjet došli učenici iz Bugarske.

Kroz naše aktivnosti organizirali smo petnaestak aktivnosti. Naprimjer, na Međunarodni dan starijih osoba organizirali smo izložbu pod nazivom „Djetinjstvo naših djedova i baka“, sa starijim osobama smo blagovali kruhu i obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, uspješno je organizirana Noć čitanja s temom „Knjiga djetinjstva“. Gosti su nam bili umirovljeni učitelji naše škole, a glavni partner nam je bila Udruga umirovljenika.

Glavna aktivnost je bila informatički tečaj u veljači i ožujku za osobe treće životne dobi u trajanju od 20 sati. Uspješno ga je završilo 16 polaznika uspješno, a jučer na završni dan projekta su im uručena uvjerenja. Učenici i učitelji su aktivno sudjelovali u izradi priručnika koji je dobio svaki polaznik. Bio im je pomoć u savladavanju informatičkih sadržaja. Bili su izuzetno motivirani za sve sadržaje i moram reći da je upravo tu postignut cilj međugeneracijske solidarnosti jer znamo da se neka od naših osoba treće životne dobi u svojoj mladosti nisu susretali s tom tehnologijom. U današnje vrijeme možda nemaju novaca da si plate tečaj, a motivirani su da savladaju osnove ali i višu razinu.

 

Vjerujem da smo kroz sve ove aktivnosti ostvarili zadane ciljeve. Učenici i gosti iz Bugarske su u ovom projektu radili na izdizanju tjelesne sposobnosti osoba treće životne dobi. Izradili su priručnik kako bi što duže osobe starije dobi ostale vitalne – kaže Tihomir Batalo, ravnatelj OŠ „Ante Starčević“.

 

Zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji ovog velikog međunarodnog projekta prije svega Brodsko-posavskoj županiji, Općini Rešetari, Udruzi umirovljenika, Tvornici koža Psunj, POU AMC Nova Gradiška, Hrvatskim šumama Nova Gradiška, TO Kuala, Trgovini Boso, Trgoprometu, Plin projektu, Školskoj knjizi Zagreb, KLD Rešetari, Turističkim zajednicama Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije.

Related Post