SKUPŠTINA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE NOVA GRADIŠKA

646 0

NOVA GRADIŠKA, 28. travanj 2016. – Sinoć je održana godišnja skupština zajednice tehničke kulture Nova Gradiška. Za razliku od Skupština prijašnjih godina gotovo da ju nije ništa razlikovalo osim što je predsjedao novi predsjednik

Velimir Vuković, koji je odmah na početku kazao da je ona redovna, ali da ima problema o kojima se mora razgovarati i donijeti zaključke.

 

Problemi se svode na godinama prisutan problem financiranje udruga tehničke kulture, prostora u kome rade i gradskih vlasti koje nikako da promijene odnos prema entuzijastima koji godinama uporno, s malo novca i puno dobre volje udruge odražavaju u životu.

U prošloj godini Zajednica tehničke kulture dobila je ukupno 30.000 kuna, od kojih 21.000 kuna od Grada Nova Gradiška, a 9.000 kuna od Županijske zajednice tehničke kulture. Od novca koji im daje, Grad im oduzima novac za prostor u kome rade u iznosu od 6.500 kuna. Uz to im dio novca doznačuje koncem godine kada ga ne mogu utrošiti pa im za slijedeću godinu za taj iznos umanjuje potporu.

Unatoč tomu ne nedostaje im entuzijazma što građani imaju priliku vidjeti na izložbama i manifestacijama koje udruge organiziraju tijekom godine.

Kako je naglasio Velimir Vuković, osnovni smisao Zajednice tehničke kulture je potenciranje rada s mladima i prenošenje iskustava i znanja što ih može zadržati u Novoj Gradiški. Volje ima, ali nema novca za minimalne uvjete rada.

Dogovoreno je da se održi sastanak s gradonačelnikom i županom i pokuša naći rješenje. Što se tiče Grada, Zajednica tehničke kulture i njene udruge mogu ubuduće očekivati bolji odnos i konkretniju potporu. Uvjet je politički, a to je konstituiranje Gradskog vijeća i usvajanje gradskog proračuna, bez kojeg za Zajednicu tehničke kulture, kao i postale udruge, nema novca.

-Iskreno vam se divim da s ovako malo sredstva uopće možete funkcionirati, kao Zajednica tehničke kulture zajedno sa svim udrugama. Bez novaca se ne može ništa raditi, a još više me iznenađuje saznanje da imate neadekvatan prostor u kome radite i visok najam koji plaćate. Okupljate udruge koje u svakom pogledu u najboljem svjetlu predstavljaju naš grad i mladi od vas starijih trebaju učiti kako predstavljati i obogaćivati sadržaje ovog grada. Čestitam vam od srca na uspjehu i aktivnostima koje provodite. Pomoći ću koliko to budem mogla. Najprije ćemo riješiti prostor. Što se tiče financijskih sredstva znate u kakvoj smo situaciji i da Gradsko vijeće još uvijek nije konstituirano. U nekim idealnim uvjetima do1. srpnja proračun bi trebao biti izglasan. Nadamo se da će to tako biti, a ako ne bude usvopjen slijede nam novi izbori za Gradsko vijeće. Nadam se da će usijane glave pronaći zajedničku riječ, sjesti za stol i dogovoriti se. Dogovorit ćemo zajednički sastanak s gradonačelnikom. Pokušat ćemo maksimalno riješit probleme koje imate – kazala je Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika.

Related Post