OBILJEŽEN DAN OPĆINE SIBINJ

1041 0

SIBINJ, 19. veljače 2015. – Prisjećajući se obljetnice stradanja sibinjskih žrtava kada je u veljači 1935. od strane jugoslavnskog režima ubijeno osam seljaka iz toga kraja zbog svojih domoljubnih ideja i borbe za hrvatsku

slobodu i samostalnost, obilježen je Dan općine Sibinj.

 

Ove godine, bilježi se 80-ta, jubilarna godišnjica tog tragičnog događaja, stoga su i programi obilježavanja protekli u svečanom tonu. Čak 120 sudionika iz cijele Slavonije sudjelovalo je u jučer u Memorijalnom maratonu pod nazivom: „Putevima Sibinjskih žrtava” čiji je start bio u Jakačini Maloj, a odakle su, preko Grgurevića, Bilica i Grižića, stigli do centra općine Sibinj.

 

Svečanost obilježavanja Dana općine je nastavljena i danas, prvo svečanom sjednicom Općinskog vijeća, a zatim i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Sibinju, te kod spomenika Sibinjskim žrtvama. Uz načelnika ove općine Josipa Pavića i brojne druge predstavnike društvenog i političkog života, vijence su u ime Brodsko-posavske županije položili župan Danijel Marušić i njegov zamjenik Davor Vlaović. Prisjetimo se, prije točno 80 godina, na današnji dan, zbog svojih domoljubnih ideja i svjetonazora živote su izgubili: Petar Topalović, Antun Ercegović, Đuka Štimac,Ivan Katalinić,Mato Pejić, Ivan Janković, Stjepan Gunčević, i Antun Perković.

Related Post