ĐUKA IZ REŠETARA

713 0

NOVA GRADIŠKA, 19. veljače 2015. – Evo Đuke, tko za Đuku pita, Đukina je loza plemenita! Mogla je tako uzviknuti Vesna Gubić iz Rešetara, a isto tako zanjištati i njen Đuka zauzdan na nekom od pokladnih jahanja koja su iza nas.

Đuka je privlačio pažnju i oduševljavao poklonike starog slavonskog graničarskog običaja i sudionik mačkara, kao što je to bio slučaj prošlog vikenda u Dragaliću, Maloj i Novoj Gradiški.

Đuka je lipicanac poznate pasmine i jedan od sve brojnijih „kućnih“ ljubimaca u novogradiškom kraju čije je topot proteklih desetak dana zvečao asfaltima Bodovaljaca, Dragalića, Gorica, Male i Nove Gradiške.

Njegova vlasnica Vesna Gubić iz ljubavi prema konjima, koju ima od malena, postala je nesvjesno, kao i brojni drugi uzgajivači konja, nositelj velike uloge povratka konja u slavonske štale i dio očuvanja povijesti, tradicije i života u Slavoniji. Đuka lipicanac iz Rešetara postao je tako, zajedno s hladnokrvnjacima, zavičajni simbol i dio kulturno-povijesnog nasljeđa.

Đuka je proteklih dana oduševljavao, posebno djecu koju nije morila briga za simbole i kulturna nasljeđa. Bio je za njih samo velika i umiljata životinja.

Možda niste primijetili, ali kada Đuka zanjišti na pokladnim jahanjima i u mačkarama plesači zapjevaju i življe zaigraju.

 

Related Post

VII. REŠETARAČKO PROLJEĆE

Autor - 05/05/2013 0
REŠETARI, 5. svibanj 2013. – Književno likovno društvo „Rešetari organiziralo je u povodu Dana općine Rešetari organiziralo je tradicionalno pjesničko…

OPĆINA REŠETARI

Autor - 29/12/2015 0
REŠETARI, 29. prosinac 2015. – Načelnik općine Rešetari Zlatko Aga, raspisao je u siječnju 2015. godine javni poziv roditeljima koji…