2. SUSRET ČITATELJSKOG KLUBA GKNG

1065 0

NOVA GRADIŠKA, 19. veljače 2015. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška jučer je održan drugi susret Čitateljskog kluba GKNG, tragom Valentinovskih dana i osjećaja, kako je istaknula ravnateljica ustanove prof. Biljana Dakić.

Kako poezija, pjesništvo i lirika utječu na naše zdravlje posjetiteljima je dočarao predavač večeri mr.sc. Dragoljub Kocić, dr. med. spec. internist-emeritus, također suradnik portala novagra.hr u svojoj rubrici “Naše zdravlje”, objašnjavajući sa liječničničkog aspekta brojne pozitivne elemente kada osjećaje napišete kroz pjesmu.

Naime, u svome dugogodišnjem radu dr. Kocić se susreo sa mnogim slučajevima psihičkog i fizičkog ozdravljenja pacijenata koji su počeli pisati poeziju. Pisanje pjesama oslobađa osjećaje koje čovjek često zatomljuje u sebi prolazeći kroz svakodnevnicu i životne probleme, stoga, može se reći, da pjesma poboljšava čovjekovo psihičko stanje i liječi depresiju, najrašireniju zdravstvenu anomaliju modernog društva.

Uzbudljivo i korisno predavanje dr. Kocić je popratio i recitiranjem svrsi izabranih pjesama domaćih pjesnika u kojima je ukazao kako pjesnici iznose svoje osjećanje i doživljaj svoga i života oko sebe, te se na taj način oslobađaju pesimizma i prenose na čitatelje, odnosno slušatelje pozitivnu emociju.

A kako poezija zvuči na esperantu i što je esperanto prisutnima je dočarala prof. Emilija Obradović poznata hrvatska esperantistica, dobitnica prve nagrade za pjesmu na esperantu Hrvatskog saveza esperantista.

Na kraju ugodnog druženja Evica Kraljić, poznata zavičajna pjesnikinja, recitirala je nekoliko haiku stihova iz svoje bogate zbirke pjesama. To je bio značajan trenutak za Evicu koja je jučer slavila rođendan, pa joj i ovim putem čestitamo zaželjevši joj još mnogo inspiracije za prekrasne pijesme kojima obogaćuje svoje prijatelje i kulturu Nove Gradiške.

KAKO POEZIJA HRANI DUŠU i KORISTI ZDRAVLJU POSLUŠAJTE U AUDIO SNIMCIMA PREDAVAČA:

AUDIO:

{saudioplayer}../audio/KOCIC.mp3{/saudioplayer}

AUDIO:

{saudioplayer}../audio/OBRADOVIC.mp3{/saudioplayer}

AUDIO:

{saudioplayer}../audio/KRALJIC.mp3{/saudioplayer}


Related Post