OBILJEŽEN ZAVRŠETAK PROJEKTA RAZMNINIRANJA PRAŠNIKA

1055 0

Utrošili smo strašno puno vremena da dokažemo Europskoj komisiji da je za RH izuzetno značajan problem miniranog i minski sumnjivog poljoprivrednog zemljišta. Osigurali smo 75 milijuna eura i u periodu od 2015. do 2018. godine sve županije će, što se tiče poljoprivrednih površina, biti razminirane – kaže ministar Tihomir Jakovina.

 

NOVA GRADIŠKA, 21. rujna 2015. godine – Svečano obilježavanje završetka projekta razminiranja stare i vrijedne šume Prašnik, koja je jednim dijelom poseban i zaštićen rezervat šumske vegetacije, bila je prigoda da se više sazna o poslovima razminiranja u Hrvatskoj i Brodsko-posavskoj županiji i njihovom značaju za normalan život stanovništva i gospodarsku djelatnost. Svakako je dobra vijest da se posao razminiranja šumskih površina koje financiraju Hrvatske šume postupno privodi kraju, isto kao i poljoprivrednih površina za što je novac u cijelosti osigurala Europska komisija.

 

U razminiranje šuma investirano 450 milijuna kuna

 

-Hrvatske šume  se sustavno bave   investiranjem  u  razminiranje i do sada je investirano oko 450 milijuna kuna.   Prošle godine  oko 25 milijuna kuna  koliko će biti i ove godine. Kada se krenulo s razminiranjem ukupno  procjena je bila da ima oko 244.000  hektara minama dekontaminiranog područja. Danas je ostalo još oko 38.000 hektara. Prošle godine je razminirano oko 6.500 hektara  i ako nastavimo ovim tempom   za šest godina ćemo završiti  posao koji bi trebao biti  za dobro svih nas. Namjera je da Hrvatske šume mogu gospodariti  područjima koja su sada minirana i stvarati temelj i osnovu za drvoprerađivačku industriju koja napreduje i čini dobrobit cijelom našem društvu.

Prašnik je jedna od najstarijih prašuma u Europi. Ima  4.400 hektara od kojih je 52 hektara rezervat, a ostalo su komercijalne šume.

Želio bih naglasiti da smo s Hrvatskim centrom za razminiranje  jako zadovoljni i da je suradnja do sad bila jako dobra, a  mogu ih pohvaliti u smislu njihove strategije razminiranja- kazao je Ivan Pavelić,  predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

 

Razminiranje je jedina ratna zadaća u miru

 

-O našim djelatnicima i svim pirotehničarima se malo  u javnosti i medijima piše i govori  iako je razminiranje   jedina ratna zadaća u miru. O nama se nažalost govori kad se desi neželjeni događaj. Meni je stoga jako žao  da, pogotovo mediji, ne vide značaj svih ljudi koji rade, ponovit ću jedinu ratnu zadaću u miru, i stvaraju preduvjet za sigurnost i gospodarsku revitalizaciju u  10 hrvatskih županija.  Nažalost,  RH se 20 godina nakon završetka Domovinskog rata suočava s problemom mina. Taj problem mina opterećuje 500 četvornih  kilometara RH. Ono što svakako veseli je činjenica  da smo prošle godine  oslobodili minskih problema  Dubrovačko-neretvansku i  Ličko-senjsku županiju. Po nacionalnom planu, kojeg je donijela vlada RH,  u planu je da još dvije županije izađu iz minske zajednice, a to su Vukovarsko-srijemska i  Brodsko-posavska županija.

Ovdje  mogu naglasit  da je  zahvaljujući Hrvatskim šumama, koje ne doživljavam samo kao  investitora, već kao trajnog partnera,  činjenica da smo operacijom čišćenja  Prašnika  prepolovili minski problem u Brodsko-posavskoj županiji i stekli sve preduvjete da  operacijama razminiranja ona 2015. godine  bude bez mina, te   krenemo prema Požeško-slavonskoj županiji.

Dozvolite da se zahvalim  Vladi RH  i Ministarstvu poljoprivrede što su prepoznali minski  problem u RH  i  otvorili vrata fondovima što će nam omogućiti razminiranje  poljoprivrednih površina u svim hrvatskim županijama.   Dovoljno to govori koliki su učinjeni  napori od strane ministarstva  i  Vladin Ureda  za razminiranje – kazao je  Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog  centra za razminiranje


Do kraja godine  Brodsko-posavska županija bez mina

 

-Veliko hvala Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskim vodama , Hrvatskim šumama i Hrvatskom centru za razminiranje  što su prepoznali  problem koji nažalost u našoj županiji  traje 20 godina, a  to je da su mine prisutne.  Omogućili su da se  izdvoje velika  sredstava i  pokrene postupak razminiranja, a da mi  budemo  među prvima županija bez mina.

Slijedom toga smo raspisali javni natječaj, odabran je izvođač radova  i u utorak će Županijska skupština donijeti  odluku o davanju jamstva  za namjensko trošenje  sredstava nakon čega će se izvođač radova uvesti u posao  na području Muškog bunara  na Psunju. Vjerujem da  će, ako vrijeme  dozvoli,   do kraja godine Brodsko-posavska županija  biti bez mina.  Hvala i svim privatnim sponzorima i donatorima koji su pomogli  u ovom poslu. Nadamo se da će  naši  poljoprivredni proizvođači  i Hrvatske šume  imati  kvalitetne uvjete za gospodarenje i bavljenje svojom djelatnošću, a isto tako i   naša Javna ustanova za zaštićena  područja Natura Slavonica   koja gospodari  ovim područjem na način kako to predviđaju zakon i naše odluke. Time se otvara i veliki prostor za daljnji razvoj   izletničko  i lovnog  turizma  koji su što je jedna od perspektiva naše županije – kazao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana.

 

Prašnik dobiva  gospodarske i turističke mogućnosti

 

-Hvala za ovaj projekt ali i za sve ostalo što radite.  Prašnik je  prekrasna slavonska šuma.  Čak i mi koji dolazimo iz ove županije ne znamo koja je to ljepota  jer  nismo bili u mogućnosti u proteklih 20 godina to  vidjeti. Ovim projektom i  završetkom ovog  posla  Prašnik   otvaramo za niz mogućnosti. Hrvatskim  šumama da  dobro gospodari  i čuva bogatstvo ovih šuma,  lokalnoj  upravi i  Turističkoj zajednici  da naprave dobre projekte  da  izložimo ovu ljepotu  i hvalimo se s bogatstvom  koje imamo.  Završetkom ovog projekta smo na dobrom putu da Brodsko-posavska županija  bude  skinuta s liste minski sumnjivih područja.

Utrošili smo strašno puno vremena da dokažemo Europskoj komisiji da je za  Republiku Hrvatsku  izuzetno  značajan problem miniranog i minski sumnjivog  poljoprivrednog zemljišta. Osigurali smo 75 milijuna eura i  u periodu od 2015. do 2018. godine   sve županije u kojima imamo minirana ili  minski sumnjiva područja će,  što se tiče poljoprivrednih  površina,  biti razminirane.  Ove se  godine ulaže  220 milijuna kuna u 6 županija, a poslovi razminiranja  se  100 posto financiraju iz   proračuna EU. Omogućit  žiteljima svih županija miran i dostojan život te  očistit poljoprivredne površine i staviti ih u funkciju – kazao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Related Post

ŽETVA PIVSKOG JEČMA

Autor - 25/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 25. lipanj 2012. – Za žeteoce u Slavoniji nije bilo vremena za slavljene državnih praznika i produženog prazničkog…