OBILJEŽENA VOJNO-REDARSTVENA OPERACIJA „BLJESAK“

1469 0

Svečano i dostojanstveno obilježeno oslobađanje zapadne Slavonije Svečana proslava, koja je bila izuzetno posjećena i medijski popraćena, prošla je u najboljem redu, a tome su maksimalan doprinos dali policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zajedno sa načelnikom Antom Zovakom

 

OKUČANI, 1. svibnja 2015. – U Okučanima, svečano je obilježena obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. Svečani program je započeo budnicom ulicama Okučana, u izvedbi Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Nakon okupljanja visokih državnih i vojnih uzvanika u vijećnici Poglavarstva općine Okučani, najavljen je dolazak na svečanu binu Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Svečanoj proslavi prisustvovali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministri u vladi, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, zapovjednici ratnih postrojbi, brojni drugi izaslanici državnih tijela, lokalne zajednice, drugih institucija, udruga, te veliki broj građana.

Povjesnicom se ukratko osvrnulo na Vojno-redarstvenu operaciju „Bljesak“, te su nakon dopuštenja Predsjednice Republike Hrvatske i Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović za početak svečanosti, fanfare najavile početak mimohoda svečanog postroja Stepinčevom ulicom prema Središnjem križu. Svečani postroj nadlijetala su dva zrakoplova MIG-21.

U Spomen parku hrvatskim vitezovima u Okučanima, kod Središnjeg križa, održana je komemoracija. Položeni su vijenci, zapaljene svijeće, te je odana počast hrvatskim braniteljima. Ceremonijal je započeo izvedbom hrvatske himne, praćen domoljubnim pjesmama, kojom prilikom je moderator pročitao imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u VRO „Bljesak“, a molitvu za poginule branitelje, predvodio je vojni Ordinarij biskup Juraj Jezerinac. Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu održana je u crkvi Svetog Vida.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, svečano je otvorila  županijske športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UVDR Brodsko-posavske županije. Nakon dočeka maratonaca „Hrvatski sokol“, koji su trčali na relaciji Nova Kapela – Batrina i Novska – Okučani, izaslanstva i uzvanici su obišli Spomen sobe Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, te pogledali prezentaciju vojnog naoružanja, opreme i tehnike, te prigodno letački program Akro-grupe „Krila Oluje“.

U Spomen parku hrvatskim vitezovima, Počasno-zaštitna bojna, izvela je prikaz ceremonijalnih radnji, te su prisutni imali priliku pogledati pokazne vježbe PVP „Poslušnost sa psima“ i ZSS „Borilačke vještine“.

Nakon vojničkog ručka za uzvanike, sudionike svečanosti i prisutne građane, organiziran je doček motorista sudionika „3. Moto-defilea Bljesak“ iz svih krajeva Hrvatske.

Ova svečana proslava, koja je bila izuzetno posjećena i medijski popraćena, prošla je u najboljem redu, a tome su maksimalan doprinos dali policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zajedno sa načelnikom Antom Zovak.

 

Autor Kata Nujić, glasnogovornica PUBP

 

Related Post