Obilježavanje Dana 3. gbr „Kune“

1307 0

Udruga veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška, domaćin je obilježavanja ovogodišnje 26. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade „Kune“. Takvu odluku donio je Organizacijskog odbora kojeg čine predstavnici svih udruga proisteklih iz 3. gbr, a to su udruge iz Osijeka, Belog Manastira, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Središnja proslava Dana 3. gbr „Kune“ održat će se u subotu 29. travnja 2017. u Novoj Gradiški pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, a prema slijedećem programu:

09:00 – okupljanje na „šahovnici“ u centru grada

10:00 – sv. misa u crkvi Bezgrešnog začeća BDM

11:00 – polaganje vijenaca i odavanje počasti

poginulim hrvatskim braniteljima i

prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu

11:30 – svečana akademija u Domu kulture

12:30 – domjenak i druženje u Društvenom domu.

Ponosna i slavna 3. gardijska brigada „Kune“ osnovana je 29. travnja 1991. iz sastava MUP-a RH, a s ciljem obrane tada već oružjem napadnute naše domovine Hrvatske. Kroz postrojbe 3. gbr, od osnutka 1991. pa do preustroja 3. gbr „Kune“ i 5. gbr „Sokolovi“ u Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu 28. veljače 2003., prošlo je oko 10 tisuća pripadnika.

Tijekom Domovinskog rata 3. gbr sudjelovala je na mnogim ratištima gdje se branila i stvarala domovina nam Hrvatska, ali i branio interes opstanka hrvatskoga naroda na ovim područjima. U svim tim ratnim vihorima 375 pripadnika 3. gbr je položilo svoj život na oltar Domovine, a njih 1.111 je ranjeno. Nažalost, 9 pripadnika 3. gbr još uvijek se vode kao nestali. Svima njima u čast, a u cilju očuvanja sjećanja na njih i ratni put ponosne i slavne 3. gardijske brigade te prijateljsko druženje svih onih koji su imali čast biti „Kune“, održava se svake godine Dan 3. gbr „Kune“.

Pozivaju se svi bivši pripadnici 3. gardijske brigade da svojom nazočnošću uveličaju ovu svečanost, a posebno da sudjeluju u svečanom mimohodu ulicama grada Nova Gradiška koje će uslijediti nakon okupljanja, tj. prilikom odlaska na svetu misu. Također se pozivaju i građani grada Nova Gradiška, kao i ostalih mjesta Novogradiškog kraja, da prilikom svečanog mimohoda pozdrave hrabre hrvatske branitelje, bivše pripadnike slavne i ponosne 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, kao i njihove draga goste

Dobro nam došli u Novu Gradišku u subotu 29. travnja 2017. na 26. obljetnicu osnutka 3. gardijske brigade „Kune“.“, poručuju domaćini proslave, članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ ogranak Nova Gradiška.

U potpisu:

moderator i voditelj svečanosti predsjednik UVTGB „Kune“ ogr. NG

umirovljeni bojnik 

Marko Derežanin

umirovljeni časnički namjesnik

Dražen Rossi

Related Post

POGRANIČNE PROPUSNICE

Autor - 16/07/2013 0
16. srpnja 2013. – Na sastanku koji je jučer održan u Banjoj Luci predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije za…