Obilježena 28. obljetnica 121. brigade HV-e

1254 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 28. rujna 2019. – Pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja danas je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije organizirala obilježavanje 29. obljetnice 121. brigade HV-e.
Članovi udruge i bivši pripadnici brigade-pukovnije, zajedno su se s izaslanstvima okupili u središtu grada odakle su u mimohodu došli do Trga dr. Franje Tuđmana gdje su im se pridružili članovi drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Policije, udruga civilnog društva i institucija.

Bili su tu župan Danijel Marušić, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar Kitarović, brigadir Stjepan  Krešić, kao izaslanik Ministarstva obrane, glavnog stožera OSRH  i zapovjednika kopnene vojske general-bojnika Siniše Jurkovića,  predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije brigadir Branko Cindrić kao izaslanik  Ministarstva hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Nove Gradiške u kome su bili gradonačelnik Vinko Grgić, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina  i koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, pripadnici Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba i Udruga branitelja 99. brigade Hrvatske vojske iz Zagreba, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, članovi Udruge specijalne policije Brodsko-posavske županije koje je predvodio  general Stjepan Vuković i izaslanstvo  braniteljskih udruga Grada Novske.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene  kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.i spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Molitvu je predvodio velečasni Željko Volarić.

Svečana akademija, komemoracija za poginule, umrle  i nestale hrvatske branitelje održana je, uz kulturno-umjetnički program u Domu kulture. Evocirana su sjećanja na ratni put 121. brigade-pukovnije i njen doprinos u obrani Nove Gradiške, novogradiškog kraja i  oslobađanju okupiranih teritorija Hrvatske. Svi su  govornici izrazili  odlučnost  da se i dalje  održavaju aktivnosti  u kojima će se obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata,  odavati počast poginulim hrvatskim braniteljima  koji su  svoje živote ugradili u temelje slobodne i neovisne  domovine Hrvatske, čuvati dostojanstvo    svih hrvatskih branitelja  i dignitet Domovinskog rata.

U ime organizatora o tome je govorio  satnik Damir Matošević, predsjednik UHBDR 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a  u ime Grada Nova Gradiška, natporučnik Vlatko Greiner,  župan Danijel Marušić i posebno emotivno general- bojnik Siniša Jurković, zapovjednik hrvatske kopnene vojske i pripadnik 121.brigade HV-e.

-Iznimno mi je drago biti danas ovdje, jer u ovom sam gradu napravio svoje prve korake, dio sam Nove Gradiške i dio stvaranja 121.brigade Hrvatske vojske. Bila su to vremena straha i tuge, ali i vrijeme zajedništva i ponosa, jer, u tenisicama, naoružani tek lovačkim puškama i krunicama, uspješno ste branili, obranili i oslobodili Hrvatsku – rekao je general-bojnik Siniša Jurković.

Zbog rana još uvijek vidljivih na zgradama, ali i onih trajnih u dušama roditelja poginulih branitelja, braće, sestara, supruga, datume poput ovih trebamo obilježavati, čuvajući živim sjećanje na Domovinski rat kao najsvjetliju točku novije hrvatske povijesti –  rekao  župan Danijel Marušić.

O ustroju i ratnom putu 121. brigade

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

Related Post