Obilježena 28. obljetnica 157. brigade HV-e

758 0

Autor bpz.hr
Slavonski Brod, 18. prosinca 2019. Ove godine navršava se 28 godina od ustrojavanja 157. brigade, popularno nazivane i „Brodska brigada zbog svoje zadaće u obrani tadašnje Općine Slavonski Brod i očuvanju naše državne granice uz rijeku Savu od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca. Treba naglasiti da su njeni pripadnici sudjelovali i na brojnim drugim ratištima širom Republike Hrvatske, te u bosanskoj Posavini.

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, a potom i kod Spomenika poginulim i smrtno stradalim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića započeo je program obilježavanja 28. obljetnice osnutka 157. brigade Hrvatske vojske. Vijence su položili: bivšu pripadnici 157.brigade HV na čelu s pukovnikom u mirovini Mirkom Sečićem, roditelji I obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednice RH župan Danijel Marušić, izaslanik ministra obrane I potpredsjednika Vlade RH brigadier Stjepan Krešić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Županijske skupštine i zastupnik u Hrvatskom saboru Pero Ćosić zajedno sa zamjenicima župana Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem u ime Brodsko-posavske županije, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka.

Sudionici današnje proslave, potom su se zaputili u Veliku vijećnicu županijske uprave  gdje je održana središnja svečanost. O ustroju, osnutku i ratnom putu 157. brigade govorio  je bojnik Damir Vinčazović.

Tako se na svečanosti moglo čuti kako je novi datum obilježavanja obljetnica brigade 18. Prosinca kada je izdana zapovijed o njenom formiranju. Popularno nazvana još i „Brodska brigada” zbog svoje zadaće u obrani tadašnje Općine Slavonski Brod, 157. brigada čuvala je i očuvala našu državnu granicu uz rijeku Savu od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca. No, njeni pripadnici sudjelovali su i na brojnim drugim ratištima širom Republike Hrvatske, te u bosanskoj Posavini, gdje god je i kad god je to trebalo. Nošeni domoljubljem i entuzijazmom hrvatski vitezovi gradili su 157. brigadu kao najvjerniji izraz slobodarskih tradicija naroda slavonske ravnice. Nažalost, u ratnim operacijama živote je izgubilo čak 27 pripadnika brigade, a obilježavanjem obljetnica prisjećamo se njihove nesebične žrtve. Podsjetimo i to da je zbog iskazanog junaštva 157. brigadu 2006. godine odlikovao predsjednik RH Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Related Post