Potpisani sporazumi kojim županijska administracija preuzima poslove državne uprave

453 0

Autor bpz.hr

Koprivnica, 16. prosinca 2019. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministara u posjetu je Koprivničko-križevačkoj županiji.Uz sastanke s lokalnim čelnicima, upoznao se i dao potporu brojnim projektima – izgradnji nove željezničke infrastrukture, poduzetničkog inkubatora u Đurđevcu, Aglomeracije u Koprivnici. Središnji događaj bio je sastanak Vlade sa županima predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskome saboru.

Sastanak je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković. U uvodu je rekao da taj sastanak potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata politika decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske. Istaknuo je otvorenje nove dionice pruge Gradec Sveti Ivan Žabno, dodajući kako je riječ o važnom događaju za koprivničko-križevački kraj, ali i svojevrsnoj uvertiri u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture.

– “Planirajući aktivnosti iz tog područja izdvojili smo, po današnjoj procjeni, oko tri milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska, kad gledamo prometno, jako puno uložila u autoceste, izrazito puno i u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi”, rekao je premijer Plenković.

 

Župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal

Podsjetio je na dva kruga sastanaka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te najavio da bi takav model djelovanja bio perspektivan za druge dijelove Hrvatske- Ovaj model za jedno područje je svojevrsni pilot i put za iduću financijsku perspektivu, kako da prioritetima za idućih 10 godina vodimo računa i o drugim krajevima Hrvatske, za što su već župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal, rekao je premijer.

Dodao je da će današnji sastanak sa županima u Koprivnici biti referentan jer dolazi do stapanja ureda državne uprave sa županijskom administracijom. S time se složio i domaćin, koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Ovaj sastanak nije samo redoviti susret sa županima unutar Hrvatske zajednice županija, već je po meni bitno, a možda i povijesno važno, što ćemo danas potpisati sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali gotovo četiri godine, istaknuo je Koren.

 

Župani preuzeli poslove državne uprave

Nakon sastanka ministar uprave Ivan Malenica potpisao je sa županima sporazume o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji.U ime Brodsko-posavske županije Sporazum je potpisao župan Danijel Marušić.

Ministar Malenica je rekao kako je Zakonu o sustavu državne uprave prilagođeno preko 60 različitih zakona, kojima je uređeno da se uredi državne uprave 1. siječnja iduće godine integriraju u županijske uprave.

“Ovom reformom smanjuje se razina centraliziranosti i osnažuje načelo višerazinskog upravljanja. Županijama se daje potencijal da budu motor razvoja, da kvalitetnije pripremaju projekte i imaju kvalitetniju podlogu za razvoj“, rekao je iMalenica te  dodao da će građani sljedeće godine izravno osjetiti koristi racionalnijeg sustava.

Premijer Andrej Plenković je sastanak sa županima ocijenio kvalitetnim, s preciznim zaključcima i potpisanim sporazumima.

 

Plenković: Riječ je o velikoj reformi

“Riječ je o velikoj reformi, decentralizaciji, preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija. Vjerujemo da ćemo na taj način, uz sve napore koje smo učinili za fiskalnu decentralizaciju gdje su od 2017. puno veći izravni prihodi županija, omogućiti da oni budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti” izjavio je Plenković.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što se vrhunac reforme javne uprave dogodio baš u Koprivnici, a na potpisanim sporazumima Vladi je zahvalio i šibensko-kninski župan Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

“Prijenos poslova Državne uprave na županije smo htjeli i na tome zahvaljujemo, kao i na cijelom odnosu, politici dijaloga i suradnje, politici uvažavanja u cijeloj ovoj regionalnoj priči koja se za mandata ove Vlade itekako osjeća,” poručio je Pauk.

Jednako važnima ocijenio je i ostale tri teme sastanka – učinci Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, u koju je uključena lokalna i područna samouprava.

Related Post