OBLJETNICA: 40 godina prijateljstva Nove Gradiške i Herzogenauracha

925 0

NOVA GRADIŠKA, 7. lipnja 2020. – Ove se godine obilježava 40 godina prijateljstva Nove Gradiške i njemačkog grada Herzogenauracha. Nažalost, pandemija koronavirusa odgodila je planirane susrete obilježavanje ove hvalevrijedne obljetnice.
-Održavamo stalne kontakte, pa smo tako prije nekoliko mjeseci gradonačelniku Germanu Hackeru čestitali na ponovnom izboru za gradonačelnika. Prošle godine smo imali radni sastanak u Novoj Gradiški i dogovarali pojedinosti obilježavanja 40. obljetnice prijateljske suradnje. Dogovorili smo da u srpnju naše izaslanstvo od 50 osoba ide u Herzogenaurach, a da oni potom uzvrate posjet i dođu u Novu Gradišku u listopadu. Zbog nastale situacije obilježavanje obljetnice smo prolongirali za vrijeme kada se za to steknu epidemiološki uvjeti- kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Podsjetimo. Prvi kontakti uspostavljeni su zahvaljujući Marku Lončaru u kolovozu 1976. godine. Narednih godina na gostovanje u Herzogenaurach odlaze ,,Tamburica,, Staro Petrovo Selo i KUD ,,Radinje,, Siče, a održavaju se i sportski susreti (kuglači). Godine 1978. razmijenjeni su posjeti delegacija Grada Herzogenauracha i tadašnje Općine Nova Gradiška, kada je i izražena želja za potpisivanje Povelje o prijateljstvu gradova.

Povelju o prijateljstvu potpisali su 5. svibnja 1980. godine u Novoj Gradiški Hans Ort, tadašnji gradonačelnik Herzogenauracha i tadašnji predsjednik Skupštine općine Nova Gradiška i bivši novogradiški gradonačelnik Josip Vuković. Povelja o prijateljskoj suradnji potpisana je u želji da se učvršćuje i njeguje prijateljska suradnja Herzogenauracha i Nove Gradiške i trajno vezuju odnosi između društava i institucija na području privrede, kulture, sporta, socijalne i zdravstvene zaštite. Narednih 40 godina potvrdilo je da povelja kao simbol prijateljstva predstavlja akt trajne i svestrane suradnje u interesu građana dva grada.

Od uspostavljanja prvih službenih odnosa između dva grada, održani su brojni susreti građana i čelništva dva grada, susreti gospodarstvenika, udruga i društava, te brojni drugi kontakati koji su izrasli i u brojna osobna neraskidiva prijateljstva. Posljednjih godina posebno se razvila suradnja u obrazovanju između Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška i partnera u Herzogenaurachu, među kojima je i tvrtka INA Schaeffler.

Istaknimo i ovom prigodom Marka Lončara, čovjeka koji je pokrenuo kotač prijateljstva i godinama ga održavao zajedno s Hansom Langom, gradonačelnikom Hezogenauracha, gradeći prijateljstvo između dva grada i njegovih građana, a potom sa sadašnjim gradonačelnikom Germanom Hackerom i novogradiškim gradonačelnicima.

Related Post

OBAVIJEST SLAVČE

Autor - 27/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2013. – Slavča je danas upozorila potrošače na neispravnost vode za piće iz gradskog vodovoda.