ODJECI S POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKIH IDEJA 2011.

843 0

Ako se ne snađe hrvatski seljak u EU će hodati bos

NOVA GRADIŠKA 31. siječanj 2011. – DARKO GRIVIČIĆ, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore: -U trenucima kada se ulazi u Europsku uniju problema u poljoprivredi ima puno. Vjerujem da je nedostatak novca na selu najveći problem.

Smanjenje poticaja zasigurno jedan je od uzroka. Najveći uzrok, općenito hrvatske poljoprivrede je nedostatak tržišta. Tržište je nešto s čim nemamo problem samo mi nego i Europska unija. Puno smo oko toga razgovarali s poljoprivrednicima iz. Oni su totalno nezadovoljni kako to kod njih funkcionira. Tržište je nešto što poljoprivrednicima daje šansu i nešto što se mi moramo izborit i u Europskoj uniji. Mi imamo veliku prednost koja se zove turizam, a koja nije iskorištena.

Poljoprivredna politika Europskoj uniji je na krivom putu, ali joj dobro ide. Skupa s europskim poljoprivrednicima moramo taj problem rješavat. Europska unija je kao nova cipela koju treba neko vrijeme nosit da se razgazi i prilagodi. Pitanje je što se mora žrtvovati da bi tu cipelu na kraju nosili. Bojim se da je alternativa da hodamo bosi. U svemu tome se moramo snaći – kazao je Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. (F.S.)

 

Potpore za dobrobit životinja šansa su i za svinjogojce

 

PETAR ČOBANKOVIĆ, ministar poljoprivrede: Vezano uz Zakon o potporama, koji je u primjeni od početka ove godine, zbog kojeg su, čini se, najnezadovoljniji svinjogojci, ministar je rekao da je Zakon usklađen sa zajedničkom poljoprivrednom politikom – zakonom o direktnim plaćanjima. “To je 50 posto ukupnih potpora, a druga polovica ići će kroz mjere ruralnog razvoja, koje će se isplaćivati po različitim osnovama (za otežane uvjete gospodarenja, kao investicijska potpora kapitalnim ulaganjima, po osnovi dobrobiti životinja) i tu je šansa svinjogojcima, koji će moći ostvarivati investicijsku potporu. Moći će ostvarivati potporu i za kapitalna ulaganja za gradnju farmi i slično“ – kazao je Čobanković. (M.R.)

 

Optimizam za ulazak u EU

 

Za Hrvatsku poljoprivredu je bitno što prije ući u Europsku uniju. Najgori period je od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do ulaska zato je dolazi do liberalizacije tržišta i hrvatski seljak će biti izložen nelojalnoj konkurenciji onih koji ostvaruju veće potpore nego što ostvaruju naši proizvođači. Uz to ostvaruju za određene proizvode i izvozne subvencije što nažalost mi nemamo. Zbog toga je interes naše poljoprivrede što prije ulazak u EU.

Sve priče o nepripremljenosti nisu dobre za poljoprivredu. Maksimalno su isplaćene potpore u 2010. godini. Kroz proračun je prošlo 3,6 milijardi kuna, a naš ukupan okvir za potpore ulaskom u Eu, što je već poznato, će iznositi negdje oko 6,5 milijardi kuna. To je gotovo duplo veći okvir. Taj se novac dijeli na prvi stup koji će biti u nivou naših dosadašnjih potpora. Ono što donosi kroz mjere ruralnog zavoje to je nešto više. Za taj će se novac trebati malo potruditi jer one neće pasti s neba. Ljudi će morati podnositi zahtjeve i ispunjavati određene uvjete – kazao je ministar Petar Čobanković odgovarajući na pitanje vezano uz Zakon o potporama koji j e u primjeni od početka ove godine. (F.S.)

 

Related Post

STEČAJ U MLJEKARI

Autor - 26/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 26. svibanj 2012. – Budući da nije bilo kupaca, deveta javna dražba za prodaju imovine Mljekare Staro Petrovo…