ODRŽAN OKRUGLI STOL – „JAČANJE MREŽE PARTNERSTVA U PREVENCIJI NOVIJIH OBLIKA OVISNOSTI“

910 0

NOVA GRADIŠKA, 14. prosinac 2010. – U organizaciji Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška u ponedjeljak, 13. prosinca 2010.g. s početkom u 12.00 sati u maloj Gradskoj vijećnici održan je Okrugli stol „Jačanje mreže partnerstva u prevenciji novijih oblika ovisnosti“. Skup je uvodno pozdravio dr.

Igor Ferenčina –predsjednik Županijskog povjerenstva za praćenje provođenja Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga, a okrugli stol je vodila mr. Ljiljana Lukačević – predsjednica novogradiškog Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga. U radu okruglog stola sudjelovali su: zamjenica župana Brodsko-posavske županije gđa. Ružica Vidaković, zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška dr. Ljepša Rakas-Vujčić te članovi Županijskog povjerenstva i novogradiškog Koordinacijskog tijela iz sustava školstva, zdravstva, socijalne skrbi, policije te upravnih odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Počinju s duhanom i alkoholom Na okruglom stolu prikazani su aktualni pokazatelji pojavnosti svih vrsta ovisnosti na području naše županije.

Ispred Zavoda za javno zdravstvo rezultate istraživanja „Navike i ponašanja mladih Brodsko- posavske županije“ na uzorku 1759 učenika 1. razreda svih srednjih škola prezentirali su dr. Ante Cvitković – ravnatelj Zavoda i Tamara Brezičević, dipl. socijalna radnica. Rezultati pokazuju da je eksperimente s duhanom imalo 66,9% učenika, s alkoholom 91,4% učenika, s nekom vrstom droga 6,4% učenika, a 2,7% učenika s kombinacijom alkohola i psihofarmaka. Zabrinjavajući je i podatak da je 11,5% učenika 1. razreda srednjih škola imalo iskustvo spolnog odnosa.

 

Igor Ferenčina

 

Negativna iskustva s Internetom

 

Rezultate projekta OŠ Ante Starčevića Rešetari „Mladi sigurno u svijet Interneta“ prezentirao je ravnatelj Tihomir Batalo, dipl. inž. Rezultati istraživanja na uzorku 184 učenika 3. – 8. razreda pokazuju da veliki postotak učenika ima računalo (96%) i pristup Internetu ( 77%) , a velika je i dostupnost mobitela te mogućnost spajanja na Internet mobitelom. Računalo se, nažalost, kod velikog broja djece (55%) nalazi u dječjoj sobi , a Internet djeci uglavnom služi za igranje igrica, društvene mreže, slušanje glazbe, pregledavanje videospotova, a tek onda za učenje i pretraživanje pojmova. Obzirom na preporučenu dob za korištenje društvenih mreža od 13. godine, velik je broj učenika koji koristi Facebook već u 4. r (42%). Većina učenika se (neoprezno) na Internetu predstavlja imenom i prezimenom (73%), a neugodna iskustva na Internetu imaju već učenici 4. razreda. Razinu informatičkog znanja svojih roditelja učenici procjenjuju nižom od vlastitog, što je još jedan razlog za dodatnu edukaciju roditelja o izazovima i zamkama suvremene tehnologije. Sukladno pokazateljima, ciljevi daljnjeg preventivnog djelovanja bit će učenike, roditelje i učitelje učiniti sposobnim vodičima za sigurno hodanje internetom i spriječiti elektroničko nasilje u prostoru koji se doživljava anonimnim i skriva identitet.

Tihomir Batalo

 

Igrama na sreću u ovisnost

 

Mr. Ljiljana Lukačević je prezentirala rezultate istraživanja „Stavovi mladih o igrama na sreću“ , koje je Koordinacijsko tijelo provelo na uzorku od 374 učenika svih novogradiških srednjih škola. Analiza rezultata pokazuje da je 73% srednjoškolaca barem jednom uplatilo listić u kladionici, a 68% češće igra igre na sreću ( od toga 4% učenika svaki dan) – klađenje (26%), poker aparati (22%), bingo (16%), loto (7%). Igre na sreću dobrim načinom zabave smatra 37% srednjoškolaca, a njih 19% u tome vidi i dobar način zarade. Većina srednjoškolaca (83%) smatra da mladi troše previše novca i vremena na „igranje sa srećom“ i jako dobro znaju (88%) da to stvara ovisnost pa čak u velikom broju (57%) i poznaju osobe koje imaju ozbiljan problem s kockanjem. Prezentirane su i aktivnosti koje je novogradiško Koordinacijsko tijelo poduzelo na prevenciji ovog suvremenog oblika ovisnosti – radio emisije, okrugli stol za srednjoškolce, tribine za roditelje, stručni skupovi za nastavnike, liječnike i stručne suradnike u školama (pedagozi, psiholozi), okrugli stol za medije, tematske brošure…

 

Ljiljana Lukačević

 

Ljepša Rakas-Vujčić i Ružica Vidaković

 

 

 

Pohvale programima prevencije

 

Za raspravu o ovim gorućim problemima mladih javili su se mnogi sudionici, a zaključno se nameće potreba podizanja razine znanja i svijesti roditelja o njihovoj odgovornosti u formiranju navika i ponašanja djece i ulozi obitelji u prevenciji ovisnosti. Također je istaknuta potreba intenzivnijeg preventivnog i represivnog djelovanja nadležnih sustava kada je u pitanju konzumiranje alkohola među mladima. Zamjenica župana gđa. Ružica Vidaković i zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić izrazile su riječi pohvale i podrške naporima struke u prevenciji svih vrsta ovisnosti, kao i inicijativi za jačanjem suradnje na lokalnoj razini kroz stručne skupove kao što je ovaj okrugli stol. Sukladno razumijevanju i uvažavanju problematike ovisnosti, programi prevencije ovisnosti bit će financijski podržani od Županije i gradova Slavonski Brod i Nova Gradiška. Zatvarajući ovim stručnim skupom obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, mr. Ljiljana Lukačević se zahvalila svima na ljudskom i profesionalnom doprinosu borbi protiv ovisnosti i zaželjela svako Dobro u danima Božića i Novoj 2011.godini.

 

Related Post