ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA – OSUDILI STANIMIROVIĆEVO PREKRAJANJE POVIJESTI

862 0

NOVA GRADIŠKA, 16. studeni 2010. – Sjednica Odbora za obilježavanje obljetnice utemeljenja 121. brigade HV i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata i danas je protekla u nazočnosti malog broja članova. Od 52 pozvana na sjednicu se odazvalo tek deset članova što je, kao i na prošloj sjednici, izazvalo reakciju predsjednika Adama Tomičića.

Zaključeno da se svi oni koji se redovito pozivaju na sjednice, a ne dolaze, ubuduće neće zvati.

 

Odbor je raspravljao o pripremama za obilježavanje obljetnice Akcije Šagovina koja će se održati u nedjelju 19. prosinca u Cerničkoj Šagovini, a domaćin će kao i svake godine biti općina Cernik. Ove godine u organizaciju će se uključiti i Mjesni odbor Cernička Šagovina, a nastojati će se potaknuti na dolazak što većeg broja branitelja. Kako su istaknuli Jozo Bungić i Josip Mikšić, problem je mali broj branitelja koji dolaze na obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. U raspravi je rečeno da tome doprinose i ratni zapovjednici , koji isto tako ne dolaze na sjednice Odbora, ali i ni na obilježavanje obljetnica.

Početkom naredne godine, 3. siječnja , obilježit će se i obljetnica Akcije Širinci. Nositelj obilježavanja će biti Općina Rešetari u suradnju s Udrugom dragovoljaca i veterana općine Gornji Bogićevci.

 

Odbor je zaključio da domaćin obilježavanja jubilarne dvadesete obljetnice ustroja 121. brigade bude Grad Nova Gradiška.

Burnu raspravu i osudu kod članova Odbora izazvala je izjava Vojislava Stanimirovića, predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke. On je, podsjetimo, izjavio kako rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te kako su među ranjenima koje su iz vukovarske bolnice odveli na Ovčaru bili i pripadnici oružanih snaga koji su se preobukli u bolesnike. Adam Tomičić, Josip Mikšić, Ante Vukšić i Mato Modrić osudili su Stanimirovićev pokušaj manipulacije povijesnim činjenicama i obmanjivanje javnosti. Članovi odbora smatraju da je zakazala koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata na nivou Hrvatske. Svi branitelji su ogorčeni Stanimirovićevom izjavom, a koordinacija izjavu nije osudila i ukazala na pokušaj prekrajanja povijesti. Nisu to, rečeno je učinili, a morali su, ni premijerka, a ni predsjednik države. – Udruge na nivou države su pasivne, kao i koordinacija udruga. Ne očituju se na mnoge događaje koji ugrožavaju dignitet Domovinskog rata, izjednačuju žrtvu i agresora i pokušavaju naš obrambeni rat prikazati kao građanski rat – kazao je prof. Ante Vukšić i kao primjer naveo Srb gdje je na djelu rehabilitacija velikosrpstva i četništva.   

 

Related Post

VATRU GASI – BRATA SPASI

Autor - 26/05/2014 0
VRBOVA, 26. svibnja 2014. – Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbova obilježilo je u nedjelju, 25. svibnja, 70-u obljetnicu postojanja i aktivnog…