TRENER VUKOVA NA SEMINARU KOD MAJSTORA DIONALDA

560 0

Majstor koji je obučavao Tom Cruisea, Matta Damona…

Izvor: ngbuntovnici.com

NOVA GRADIŠKA 28. kolovoz 2011. – U ovo vrijeme godišnjih odmora kada svi hrle na jug, do mora, trener novogradiškog taekwondo kluba ”Vukovi”, Damir Javorović, zaputio se na sjever.

Točnije u Budimpeštu. Kako doznajemo od njega, tamo je prošli tjedan trening kamp i seminar filipinskih borilačkih vještina održao Ray Dionaldo, jedan o najpoznatijih majstora u svijetu. Uz predstavnike Rumunjske, Mađarske, Italije, Njemačke i Austrije zahvaljujući Damiru po prvi puta participirala je i Hrvatska. Kako su Hrvatskoj filipinske borilačke vještine još uvijek nepoznate zamolili smo našeg Damira, istinskog zaljubljenika u borilačke vještine, za nekoliko informacija.

 

Koja je po tebi najvažnija razlika između filipinskih i ostalih borilačkih vještina?

– Laicima je uvijek sve to isto. Gledamo li površno udarac nogom je udarac nogom u bilo kojoj vještini. Isto tako i udarac rukom. Vještine koje su danas kod nas popularne gube obilježja vještine. Danas su to više sportovi. Sport ima jasno određena pravila. Samim time lišen je realnosti. Trenirati nerealne stvari znači da u realnoj situaciji gubiš borbu, a to uglavnom znači teške ozljede ili čak smrt. U dalekoistočnim vještinama učenik najprije savladava tehnike golom rukom, dok je to u filipinskim obrnuto. Najprije se uče tehnike oružjem koje se kasnije primjenjuju na goloruku borbu te na borbu priručnim predmetima.

 

Da li to znači da se na treninzima filipinskih vještina udara punom snagom, bez opreme?

– Nipošto. Izrazito se pazi na sigurnost vježbača, pogotovo početnika. Vježba se sa štapovima, trening oštricama i golom rukom pa se na sigurnost polaže jako puno pažnje. S ponosom mogu reći da su ozljede zaista rijetke i bezazlene. Kad govorim o realnosti mislim na realan napad, napad kakav možete očekivati na ulici, u disko klubu i slično. Na takav realan napad primjenjuje se realna, efikasna tehnika.

 

Je li to jedina prednost filipinskih vještina?

– Recimo da je najbitnija. Dakle, utrošeno vrijeme i sredstva vježbaču će dati realnu sliku mogućeg napada na ulici i realnu podlogu da se obrani. Prednost je dakako i princip vježbanja koji ne zahtijeva od vježbača neku zavidnu fizičku pripremljenost, zahtjevne procese priprema za natjecanja, može se vježbati u dvorani, na otvorenom, u dnevnom boravku. U svijetu je jako popularan kod žena mada je zbog svoje efikasnosti daleko najtraženiji u policijskim i vojnim postrojbama, poglavito elitnim postrojbama za posebne namjene.

 

Recite nam nešto više o majstoru Dionaldu?

– Ray Dionaldo je jedan zaista vrhunski majstor. Na našim prostorima ime ne zvuči poznato, ali treba reći da je riječ o čovjeku koji je sa svojom ekipom (Rafael Kayanan i Cristopher Sayoc) radio koreografije borbi za poznate filmove ”The Hunted” sa Tommy Lee Jonesom, ”Mission impossible 2” sa Tom Cruiseom, zatim tu je i poznata trilogija sa Jason Bourneom. Iza tih brzih i žestokih scena borbe stoji upravo ekipa Raya Dionalda. Po mojem mišljenju od top pet majstora svijeta on je zasigurno među prva tri. Čovjek sa iskustvom od preko tri desetljeća u borilačkim vještinama. Čovjek koji je nekoliko stilova i pravaca okupio u jedan unificirani sustav. Međutim krasi ga jedna nevjerojatna jednostavnost. Volja. Motivacija. Osim što vježba borilačke vještine Dionaldo izrađuje i dizajnira oštrice. Živa je enciklopedija.

 

Možemo li u skoroj budućnosti očekivati neki event kod nas u Novoj Gradiški?

– Teško je reći. Mislim, dogovorio sam suradnju sa Dionaldom, ali teško je reći da će to biti u Novoj Gradišci. Prije nekih godinu i pol iznio sam svoju namjeru da od Gradiške stvorim centar takvih vještina za Hrvatsku, međutim ideja nije prepoznata. Zaista nemam vremena ubjeđivati nekoga u suprotno i lomiti se oko toga. Osim toga sit sam i praznih obećanja. U ovom trenutku znam samo da je puno posla ispred mene i moje ekipe. Treba uzeti u obzir i činjenicu da sam još uvijek angažiran u taekwondo klubu ”Vukovi” kao trener, dok sam se uslijed niza šikaniranja sa ostalih dužnosti povukao.

 

Kome preporučaš filipnske vještine?

– U prvom redu pripadnicima vojske, policije i zaštitarskih službi. U drugom redu svima koji se žele naučiti obraniti od naoružanog ili nenaoružanog napadača.

 

Postoje li ograničenja i gdje se zainteresirani mogu javiti?

– Pa u principu dobro došli su svi iznad 16 godina. Kontakt radi detalja je moguć na broj: 095/487-7898 ili na e-mail: fcscroatia@gmail.com

 

Želimo ti puno uspjeha i zahvaljujemo na informacijama i fotografijama.

– Hvala vama na pozivu i vremenu.

Related Post