HDSSB: BEZ NAS NI KUKURUKAVCI, A NI KOKODAKAVCI NEĆE MOĆI FORMIRATI NOVU VLADU

969 0

NOVA GRADIŠKA, 16. Studeni 2010. – Hrvatska je država bezakonja, proklamirane jednakosti, a zapravo nejednakosti. To HDSSB neće trpjeti ukoliko nam građani daju povjerenje, a vjerujem da hoće. Niti kukurikavci, a niti kokodakavci neće moći bez HDSSB-a stvoriti Vladu RH, a onda će HDSSB uvjetovati, a to je naš jedini cilj, da se sredstva

usmjere prema Slavoniji i Baranji, prema Novoj Gradiški, prema rema Rešetarima, Starom Petrovom Selu, Okučanima i Cerniku, prema i bivšoj općini Slavonski Bord, od Okučana do Iloka, kako volimo reći od Lipovljana do Lipovca – kazao je Boro Grubišić, na tiskovnoj konferenciji novogradiškog HDSSB-a.

Govoreći o razlozima sazivanja ove konferencije i radu stranke u kriznoj situaciji, Josip Mikšić je naglasio da se radi o aktualnoj i ozbiljnoj temi, gospodarskoj, financijskoj i moralnoj krizi, koja će imati negativan utjecaj na buduće generacije, a koju sadašnja vlast ne može riješiti.

 

Regionalizacija i decentralizacija vlasti

 

HDSSB-e se zalaže za regionalizaciju koja bi dovela do decentralizacije vlasti i sredstava što sadašnjoj vlasti ne odgovara. Decentralizacija sredstva odrazila bi se i na Grad Novu Gradišku. Ove smo godine od planiranih 52,5 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ostvarili oko 12,7 milijuna kuna. Ovako nizak prihod rezultat je vladinih mjera, jer je smanjila poreze i prireze koji se skupljaju na razini općina, gradova i županija. Dakle od ove sirotinje još su nam uzeli. Ukoliko bi Grad raspolagao sa iznosom sredstava kako HDSSB-e predlaže kroz decentralizaciju, onda bi umjesto 12, 7 milijuna kuna u privih šest mjeseci ove godine imao pet puta više ili oko 63.5 milijuna kuna. Upravo zbog toga moramo imati jaku regionalnu stranku, a to je HDSSB-e – kazao je Mikšić.

 

Kriza morala

 

Centralizacija države krenula je kada nije trebala krenuti. Mi smo toga svjesni. Trebali smo razvijati drugi oblik demokracije, a ne ovaj oblik apsolutizma, totalitarizma, svega onoga što smo imali u prethodnim vremenima, što smo svi rekli da se toga moramo odreći i napraviti jednu kulturnu, uljuđenu i visoko moralnu državu jer smo mi kršćani i izjašnjavamo se kao kršćani. Devedeset posto su kršćani, svi smo u tome, imamo svoje Božiće i blagdane, a kako se ponašamo u Gradskom vijeću, u Županijskoj skupštini, u Saboru. Kršćani smo samo na papiru.

 

Centralizacija države, pa onda Zagrebu sve, pa centralizacija Županije , općine i centralizacija centralizacije. Onda imamo no što imamo, nemamo ništa. U svakom većem selu imamo dvoranu, imamo uređene i obnovljene škole, uređene crkve, ali pitam gdje je nadgradnja. Nemamo temelje, mi ne radimo, mi smo nezaposleni, a imamo mirovine. Što kada umirovljenici umru, u što će biti s njihovom djecom, kako misle dalje živjeti?

 

Smatram da se svi koji razmišljaju na ovaj način, a ne vidim razlog da ne razmišljamo slično. Oni koji slično razmišljaju neka se pridruže ideji HDSSB-a i neka se ne boje. Što nas bude više to će reketarskog odnosa prema ljudima iz HDSSB-a će biti sve manje i manje. Pozivam mlade ljude, prije svega, da se samo ne skupljaju po kafićima, da se počnu baviti politikom, uključe i sudjeluju u životu onoga grada, onog mjesta gdje su odlučili živjeti . Pozivam ih se priključe nama – kazao je dr. Damir Japundžić – i poručio mladima – Informirajte se i napravite svoju priču koja je budućnost za ovu regiju i našu državu Hrvatsku.

 

Proračun po starom, Slavonija opet zakinuta

 

Na putu sam za Zagreb i na raspravu o proračunu RH koji je bez karaktera i bez smisla. Radi se o tome, ako gledamo Slavoniju i Baranju, jedan je standardizirani pristup proračunu u kojemu, kada se sve stavke zbroje i oduzmu, Slavonija i Baranja ide u uobičajenu godišnju kvota od 6 do 8 posto. Ovaj puta to je 7,5 posto. Ako pogledamo stavke koje odlaze u investicije u druge krajeve RH one su u postocima znatno veće. I tako Slavonija iz godine u godinu, s obzirom na to da ima 20 posto stanovnika i 20 posto teritorija, pa prema tome i 20 posto potreba, zaostaje iz razloga lošeg odnosa središnje vlasti u Zagrebu prema općinama, gradovima i županijama u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

 

Iz dana u dan otkrivaju se i iznjedre nove afere u kojima su nestali milijuni kuna, rekao bih milijarde naših građana, naših poreznih obveznika, u što su uključeni članovi Vlade. Kada bi tu bilo morala i političke etike onda bi ta Vlada podnijela ostavku kako se radi u svim demokratskim zemljama. Našoj vlasti vlast je slast i ta vlast još uvijek misli do kraja izvlačiti kapital i osobnu korist. Prema pisanju Washington Timesa HDZ je na strane račune prebacio preko 500.000 milijuna dolara, ili oko 2,6 milijardi kuna. Taj podatak nije nikada demantiran. To je ta kriza morala. Ti ljudi u svojoj ostrašćenosti novcem ne razmišljaju o tome da bi kolektivno morali podnijeti ostavku.

 

Ni kokoda ni kukuriku

 

Nije čudo što je Slavonija i Baranja u ovakvom stanju i od onoga što je ostalo dobivala između 6 i 8 posto. Ova je nesposobna vlada bez imalo srama pojela našu budućnost, pojela je budućnost naše djece i naših unuka. To nudi KOKODA strana HDZ i HSS , koju je netko puno bolje definirao kao stranu „Ko koliko da“.

 

Druga je KUKURIKU KOALICIJA, u kojoj je Čačić naše seljake nazvao parazitima. To on misli o većini slavonskog stanovništva, koje živi na selu i bavi se poljoprivredom. Hrvatska može za nekoliko godina izaći iz krize ukoliko se promijeni interese i intencije. Oni koji budu upravljali RH trebaju da Slavoniju maksimalno „upregnu“ i iskoriste njene resurse i ulažu u prehrambeno-prerađivačku industriju i kontinentalni turizam. Slavonije je bogom dana.

 

HDSSB se zalaže za promjenu političkog sustava i novi administrativno upravni preustroj u kojem će se smanjit broj općina, gradova i županija, stvaranjem regija i povratkom na neke stare oblike kao što su bivše općine, ali i regija Slavonija i Baranja. Zalažemo se za izmjenu izbornog zakona i hoćemo da se saborski zastupnici biraju imenom i prezimenom, a ne sa stranačke liste.

 

Na selu se može dobro živjeti , selo je to koje može pružiti ugodan život – kazao je dr. Boro Grubišić. .  

Related Post

KONFERENCIJA HDSSB-a

Autor - 07/06/2012 0
Podsjetio bi da južna obilaznica nije ušla u državni proračun. Saborski zastupnici HDSSB-a su to amandmanom tražili, a odbila kukuriku…

DING NA SKLISKOM SELJAČKOM PODU

Autor - 27/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 27. travanj 2012. – Iako su na konferenciji za novinare Gradske organizacije HDSSB-a ispričali izostanak Dubravka Gubića, koji…

KONFERENCIJA HDSSB-a

Autor - 02/10/2012 0
Na žalost HDSSB-a naš vijećnik gospodin Mokrović, iz samo njemu znanih razloga, rekao je osobnih, a ja bih rekao iz…