Održano 25. “Antunovo u Batrini”

1202 0

BATRINA – U povodu Dana državnosti KUD “Šokadija” Batrina upriličio je 22. lipnja u HrVAtskom domu u Novoj Kapeli tradicionalnu 25. manifestaciju naziva ” Antunovo u Batrini”. Uz domaćine nastupili su i HKUD Harkanovci, KUD “Matija Gubec” Slavonski Kobaš, Muška pjevačka skupina KUD-a “Ivan Filipović” Velika Kopanica, šokačka glumačka družina “Matini kripoštoli” iz Donje Bebrine, Mješoviti zbor Udruge umirovljenika općine Nova Kapela, kao i dva tamburaška sastava (Grozd, Tkanica) čiji su članovi stasali u KUD-u Šokadija” Batrina.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom općine Nova Kapela i Brodsko-posavske županije, a otvorio ju je Anto Žagrić, predsjednik Općinskog vijeća novokapelačke općine čestitajući tom prigodom i domaćinima i sudionicima na velikom trudu, strpljenju i upornosti očuvanja, njegovanja i prezentiranja kulturne baštine naših starih.

Oživjeli su sudionici bogatog i raznovrsnog programa nekadašnje običaje, lokalni govor, donijeli pregršt veselja pjesmama, kolima, svirkom, kao i ljepotu narodnoga ruha.

Prikazom pranja rublja uz prigodne napjeve i kola 25. “Antunovo u Batrini” otvorili su domaćini, KUD “Šokadija”, a potom je mješoviti zbor Udruge umirovljenika općine Nova Kapela potvrdio kako godine nisu važne, ako su mladi srce i duša. Pod vodstvom Jasmine Balašković izveli su pjesme “Nije zora ko’ što j’ nekad bila”, “Ustat ću rano ja”, a potom je uslijedio i duhoviti “Penzionerski bećarac” za kojega je stihove napisala voditeljica zbora. Spletom plesova brodskog Posavlja pod nazivom “Ajde kolo da skočimo” predstavili su se članovi KUD-a “Matija Gubec” Slavonski Kobaš, pjesmama “Drumarac” i “Ej lipa Kajo” Muška pjevačka skupina KUD-a “Ivan Filipović iz Velike Kopanice, čiji je počimač Đuro Švaganović na nedavnom natjecanju u Babinoj Gredi proglašen najboljim pjevačem bećaraca. Mlada postava HKUD-a “Harkanovci” donijela je na pozornicu puno veselja i razdraganosti, a ujedno i potvrdila da se naši mladi itekako ponose svojom tradicijom. Izveli su Splet slavonskih plesova u izvornoj harkanovačkoj koreografiji. Šokačka glumačka družina “Matini kripoštoli” iz Donje Bebrine počastili su pučkim igrokazom ” Kad se Bara udavala” autora Zvonimira Toldija i Mate Baboselca. Životnu situaciju, kakva bi se i danas mogla dogoditi, uz izvornu ikavicu sela Odvorci prikazali su na vrlo šaljiv način Marica Grgurević, Irena Matković i Mata Baboselac. Inače, ovaj igrokaz izveden je nedavno i u Sikirevcima na Smotri pučkih igrokaza, koja je dio sadržaja “Brodskoga kola”, najstarije folklorne manifestacije u RH.

Poslije nastupa tamburaških sastava uz koje je zapjevala i publika, svi su sudionici zajedno izveli i poznatu pjesmu “Moja duša” (“Bećarine” i KUD Tena) i na taj način poručili kako, unatoč svim teškoćama, Slavonac voli svoj prelijepi, pitomi zavičaj u kojemu se duša puni milinom i u kojemu se jedino i osjeća živim i na svome.

U maniri dobrog domaćina Tomislav Dujić, predsjednik KUD-a “Šokadija” Batrina uručio je Zahvalnice i prigodne darove sudionicima ovogodišnjeg “Antunova u Batrini” i zahvalio na odazivu,a pokroviteljima i sponzorima na potpori. – Svi KUD-ovi doista imaju težak zadatak u današnje vrijeme. Prvi puta problem nije financijske prirode, već u odlasku ljudi, odljevu članova koji egzistenciju traže pod drugim nebom. Ipak, valja se boriti i trajati-istaknuo je, među ostalim Dujić.

Poslije službenog dijela programa druženje je uz pjesmu i ples nastavljeno u mjesnom domu u Batrini u kojemu su domaćini pripremili bogat slavonski stol.

Related Post

STARO PETROVO SELO

Autor - 06/07/2012 0
Ove godine će se obnoviti općinska zgrada i Pučki dom u Starom Petrovom Selu i asfaltirati cesta Staro Petrovo Selo…