Ogranak Matice hrvatske i Elektrotehnička i ekonomska škola obilježili Dane hrvatskog jezika

874 0

Autorica Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA,13. ožujka 2019. – Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2013. godine pokrenuo je posebnu manifestaciju – Mjesec hrvatskoga jezika, a Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika. Završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Manifestacijom Dani hrvatskoga jezika želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije. Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine.

A u organizaciji novogradiškog Ogranka Matice hrvatske obilježeni su 12. ožujka predavanjem s temom „Hrvatska standardnojezična norma u suvremenom kontekstu“. Održao ga je dr. sc. Igor Marko Gligorić u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi.

Okupljene učenike uz koje su bili profesori  hrvatskoga jezika i pedagoginja pozdravila je ravnateljica prof. Sanja Muller Zoričić te zahvalila novogradiškoj Matici što je ovo korisno predavanje odlučila upriličiti u ETŠ i ekonomskoj školi. Pozdravne je riječi svima uputila u ime Matice i predsjednica Ogranka  prof. Vjekoslava Bagarić zahvaljujući ravnateljici na mogućnosti da se ovakvo predavanje po prvi puta u matičinoj organizaciji i održi u ovoj školi. Ujedno je pojasnila i razlog zbog kojega je upriličeno, a to su već spomenuti Dani hrvatskoga jezika.

Uvod u predavanje i sat posvećen našemu materinskomu jeziku bila je glazbena izvedba na električnoj harfi, a učinili su to učenica Mateja Štefanac uz pomoć prof. Tibora Čolovića.

Da bismo izbjegli nesporazume u javnom i službenom sporazumijevanju u Republici Hrvatskoj, na primjer kad gledamo Vijesti ili Dnevnik, razne druge emisije, kad čitamo prijevode serija, filmova ili knjiga, kad ispunjavamo službene dokumente ili čitamo sudske presude, kad se nađemo u drugome dijelu Lijepe naše i trebamo objasniti da nam je nešto potrebno… i u brojnim drugim prigodama, potreban nam je standardni ili književni jezik. To je dogovoreni jezik, nastao na svim hrvatskim narječjima i govorima i njega svi moramo učiti. Standardni ili književni jezik nije nastao da bi potisnuo narječja, nego da bi narod povezao u cjelinu. Dobro je svima nama dozvati u svijest da čovjek najprije treba govoriti svojimmaterinskim jezikom i njegovati svoje.U svakom neobaveznom razgovoru dužni smo njegovati i svoje domaće govore jer su oni posebnost koja daje dušu svim našim običajima, cjelovitoj kulturnoj baštini i kraju.

-Jezik je nešto što nas određuje, što određuje misao. Mislimo njim, živimo u njemu, ne možemo bez njega i ne trebamo bez njega, a onda je logično i da ga volimo. On nam omogućuje da budemo ovo što jesmo, da budemo ljudi. Ljudi smo zato što govorimo, zato što smo u stanju svoje misli pretočiti u jezični kod, riječi i njima prenijeti drugome tu obavijest. Shvatimo hrvatski jezik kao bogat jezični sustav sa svim svojim izražajnim mogućnostima, sa svim svojim narječjima, a standardni jezik kao onaj koji trebamo učiti, kao onaj koji je normiran i koji zadovoljava sve naše komunikacijske funkije. Pri tome nemojmo nikako jedno vrednovati kao bolje drugo kao manje vrijedno. I iznimno je važno boriti se da hrvatski jezik zadrži obilježje svoje jezičnosti, svoje gramatike- rekao je u zaključku iznimno zanimljivog predavanja dr. sc. Igor Marko Gligorić, profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, ali i zagrebačkom Sveučilištu.

A završit ćemo ovaj tekst dijelom stihova pjesme „Jezik roda moga“ Petra Preradovića: Kao vječno more sinje,U kretu si gipkom, lakom,Podaje se dahu svakom,I mreška se i propinje,(Kakva moć je vjetra koga) –Zuji, zveči, zvoni, zvuči,Šumi, grmi, tutnji, huči –To je jezik roda moga!

 

 

 

 

 

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 04/07/2017 0
Mr. Ljiljana Lukačević (HDZ) izabrana za potpredsjednicu Gradskog vijeća Autor Franjo Samardžić Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo izmjene gradskog proračuna i…