OKUPLJANJE RASELJENIH DOLINACA

660 0

NOVA GRADIŠKA, 13. kolovoza 2011. – Raseljeni Dolinaci, bivši mještani Novog Sela, Gornje i Donje Doline, sela u bosanskogradiškoj Posavini, tradicionalno su se i ove godine okupili u povodu blagdana Velike Gospe.

Družili su se i evocirali sjećanja na rodni kraj. Više od tisuću Dolinaca došlo je u Novu Gradišku iz brojnih mjesta u Hrvatskoj i europskih država gdje su našli svoj novi dom.

 

Najprije su se okupili u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice gdje je, uz koncelebraciju velečasnih Milivoja Kneževića i Joze Jurića, svetu misu predvodio mladomisnik Tihomir Bilešić iz Starog Petrovog Sela. Potom su se družili na igralištu u Ulici Ivana Gorana Kovačića gdje je odigran malonogometni turnir na kojemu je sudjelovalo 8 ekipa.

I ovaj susret je potvrdio da su raseljeni Dolinci prihvatili inicijativu Milorada Oršulića-Micana i uredništva časopisa „Suza Dolinska“ da se jednom godišnje redovito okupljaju. Velik broj Dolinaca koji redovito dolaze svake godine potvrđuje koliko je velika želja da se njeguje sjećanje na rodni kraj i zavičaj u koji se više nikada neće vratiti. Sjećanje na zavičaj svojih roditelja, djedova i baka sada njeguju i brojne generacije djece raseljenih Dolinaca rođene diljem Europe.

 

-Druže se i međusobno upoznaju. Okupljamo se da ne izgubimo sjećanje na rodni kraj, da se međusobno ne zaboravimo i da se mlade generacije upoznaju – kaže Milorad Oršulić-Mican. Dolinci su prikupljali i sredstva za održavanje groblja „Gradina“ u Donjoj Dolini i crkve u Gornjoj Dolioni.

Velik broj Dolinaca poći će na svetu misu koja će se služiti na blagdan Velike Gospe u Dolini, gdje će Dolinci posjetiti mjesno groblje i na grobove svojih predaka položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Na blagdan Sv. Roka Dolinci će se okupiti na misi u Bosanskoj Gradiški.

Treba dodati da časopis „Suza dolinska“ čuva sjećanje na zavičaj, ali i obavještava raseljene Dolince o najnovijim događanjima vezanim za zavičaj, te o rođenima, umrlima i vjenčanima i tako ih već godinama povezuje.

Related Post