TOŠE PROESKI ZBLIŽIO NOVU GRADIŠKU I MAKEDONIJU

1141 0

NOVA GRADIŠKA, 16. listopad 1015. – Novogradiški gradonačelnik Željko Bigović i njegov zamjenik Dario Ban upriličili su 15. listopada prijem za Nj. E. Danielu Karagjozosku, veleposlanicu Republike Makedonije u Hrvatskoj,

koja je zajedno s gradonačelnikom odala počast Toši Proeskom, mladom glazebniku i humanisti, tragično preminulom u prometnoj nesreći prije osam godina na auto-cesti kod Nove Gradiške. Tada su naš grad, djelatnici novogradiške bolnice učinili sve da pomognu, ali, na žalost, za Tošu pomoći više nije bilo. Iako vrlo tužan, ovaj događaj je zbližio i povezao Novu Gradišku i Tošino rodno Kruševo i njegovu domovinu, Republiku Makedoniju. Svih ovih godina u Novu Gradišku iz Makedonije dolaze ultra maratonci, koji i na taj sportski način povezuju NG i Kruševo, ali i predstavnici Fan cluba Toše Proeski te zajedno s predstavnicima grada i TZ odajemo počast kod Spomen obilježja podignutom kod Elektrotehničke i ekonomske srednje škole u Novoj Gradiški. Šest godina novogradiški rukometni veterani su organizirali i Memorijalni rukometni turnir, a ove godine naši rukometaši te izaslanstvo grada NG u kojemu su, magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika i Dinka Matijević, direktorica TZ, otputovali su u Makedoniju. U Kruševu će pohoditi posljednje ovozemaljsko počivalište Toše Proeskog i Memorijalni centar u Kruševu te posjetiti i Prilep, grad u kojemu je rođen. Predviđen je i prijem kod Veleposlanice RH u Makedoniji Danijele Barišić te gradonačelnika Prilepa.

 

Sve to prokomentirala nam je danas i Nj. E. Daniela Karagjozoska zahvalivši gradonačelniku i njegovom timu, cijeloj gradskoj upravi na prijemu, ali i svemu što čine da uspomena na Tošu živi i dalje.

 

-Uz suradnju na ljudskoj razini, svakako razgovaramo i o onoj gospodarskoj čemu će svakako pridonijeti i posjeta vašega izaslanstva Republici Makedoniji. To je velika stvar i za Novu Gradišku, ali i za obje naše države, koje imaju odlične političke i prijateljske veze. Cijela Makedonija žali za ovim mladim glazbenikom, ali i vi ste dio njegova života. Osjećam da ga čitava Hrvatska poštuje i na tome zahvaljujem, kao i gradonačelniku i njegovom timu na svemu što čine u spomen na Tošu Proeskog- rekla nam je, među ostalim, Nj. E. Daniela Karagjozoska, Veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj.

 

– Izuzetna mi je čast i zadovoljtsvo da sam već nekoliko puta mogao organizirati prijem za Veleposlanicu Republike Makedonije u Hrvatskoj, Nj. E. Danijelu Karagiosku, koja je, možemo to reći i prijatelj grada Nova Gradiška. Odazivam se susretima koje organizira Veleposlanstvo Republike Makedonije u Hrvatskoj. Nedavno je bila proslava Dana neovisnosti Republike Makedonije u Zagrebu i bilo mi je drago to podijeliti s njima. Tragična pogibja Toše Proeskog spojila je građane NG i narod Republike Makedonije. Tradicionalno iz Makedonije dolaze rukometni veterani u NG gdje su se razvila prijateljstva i nastavljaju se i dalje. Jutros su u Makedoniju otputovali iz našega grada rukometaši- veterani, ali i magistra Ljiljana Lukačević i Dinka Matijević, direktorica TZ. Uz sudjelovanje na Memorijalnom rukometnom turniru posjetit će i posljednje počivalište i Memorijalni centar Toše Proeskog u njegovu rodnom Kruševu, kao i grad Prilep gdje se Toše rodio.

Krajem studenoga ove godine u Skopju se održava gospodarski summit na kojega je i grad Nova Gradiška dobio poziv. U dogovoru s Industrijskim parkom i zainteresiranim gospodarstvenicima i tvrtkama iz NG sudjelovat ćemo na ovom gospodarskom događaju, predstaviti naše mogućnosti izvoza u Republiku Makedoniju, ali i pozvati ulagače u našu Industrijsku zonu, ovaj dio Slavonije i Republike Hrvatske – rekao je na prijemu gradonačelnik Željko Bigović.

 

Nj. E. Daniela Karagjozoska, Veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj, na poziv gradonačelnika Željka Bigovića, bit će u subotu 17. listopada, nazočna i proslavi 250. obljetnice župe Bezgrješnog začeća BDM i završetka izgradnje crkve sv. Terezije Avilske.

Related Post