OPĆINA REŠETARI: Problemi su nam šansa da damo najbolje od sebe!

1198 0

Piše Zlatko Aga, općinski načelnik

PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA: Općina Rešetari je treća općina u Hrvatskoj koja je povukla najviše sredstava iz europskih fondova

Poštovani,

evo nas već na kraju ove 2018. godine, a pred vama je novi Godišnjak u kojem Vas podsjećamo na ono što smo u prošlom razdoblju odradili i informiramo što planiramo u idućoj 2019. godini.

Veliko je priznanje dobiti od vas građana zadatak voditi našu zajedničku općinu, ali i odgovornost ispunjavanja vaših očekivanja. Naravno da je nemoguće udovoljiti svima našim pojedinačnim željama i potrebama, ali fokusirajmo se na najvažnije, na dobrobit naše male zajednice, na standard svih naših stanovnika, projekte od vitalne važnosti za našu, i budućnost naše djece.

Neki projekti ne idu dinamikom kojom smo planirali i željeli, ne našom krivicom već sustava na većoj razini koji tromo provodi željeni zajednički razvoj cijele nam Republike Hrvatske, ali sve što smo zacrtali, lokalno je pokrenuto i ide prema željenom cilju.

Od prvog dana moje političke karijere prioriteti su uvijek isti: stalno podizanje standarda za kvalitetan život naše zajednice uz brigu o najranjivijim skupinama društva što smo i ostvarili najviše koliko smo mogli kroz općinski proračun, ali i povlačenje EU sredstava, kao i nacionalnih sredstava, za što smo dobili sve javne pohvale. Zbrajajući sve što je napravljeno u uredu načelnika i općinskih službi te povezanosti društava i naših udruga, a posebno svih građana, možemo biti zadovoljni aktivnošću tijekom ove godine, a sve navedeno je dokaz da je 2018. godina zasigurno bila najpropulzivnija u povijesti naše male Općine, a sva naša naselja bila su velika gradilišta tijekom cjelogodišnjeg vremena.

Naši kapitalni projekti, sanacija zatvorenog odlagališta u Rešetarima, izgradnja cjelokupne komunalne infrastrukture vodoopskrbe i odvodnje za svako domaćinstvo, završetak vodospremnika s prilaznom infrastrukturom, ulaganje u lokalne ceste i nogostupe, ulaganje u nove projekte novog dječjeg vrtića, novog društvenog doma u Rešetarima i prostora za protupožarnu zaštitu, uređenje energetske obnove Osnovne škole u Rešetarima, uređenje stare škole u Adžamovcima, nogometne klubane u Rešetarima, uređenje groblja i skore dogradnje zgrade općine te rješavanje gospodarenja otpadom, promijenili su uvelike vizuru svih naselja općine Rešetari.

Dok budete listali ovaj Godišnjak, bit će priključena zadnja naselja na sustav odvodnje i vodoopskrbe s priključcima, što uvelike govori da je ulaganje od 40 milijuna kuna EU sredstava bilo uloženo u pravu stvar i veliku kvalitetu življenja, te smo jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj u potpunosti pokriveni komunalnom infrastrukturom. Završena je cesta kroz Ulicu sv. Valentina u Adžamovcima, također financirana EU sredstvima u vrijednosti od 2 milijuna kuna, završena je i spojna cesta Bukovica-Drežnik u vrijednosti 1 milijun kuna financiranih iz vlastitih sredstava, kao i niz drugih projekata. Zbog toga što smo općina koja počiva na starijoj populaciji, kroz program Zaželi realiziramo projekt uz 30 novozaposlenih žena koje će voditi brigu za 200 starijih građana, pomoći u kući u iduća 24 mjeseca, a vrijednost projekta je 5 milijuna kuna, da provodimo javne komunalne radove i da zapošljavamo dodatnih 15 ljudi uz komunalni pogon kroz zapošljavanje na 6 mjeseci u sklopu javnih radova.

Možda smo mogli i više, međutim ograničeni smo financijama. Općina Rešetari spada u II. kategoriju razvijenosti, te smo zbog te činjenice mnogo puta uskraćeni kod javljanja na razne natječaje koje raspisuju razna ministarstva, a uz to često nas ne izjednačavaju u razvijenostima s drugima iz njima znanih razloga, ali i politički neodgovornog vrednovanja projekata svih zajednica ruralnog područja, iako naglašavam da je 28 hrvatskih mladih života naših mještana utkano u stvaranje nam domovine Hrvatske kroz Domovinski rat, te općina Rešetari i njeni građani zaslužuju veću potporu sustava viših razina, ali naglašavam da to ipak nije tako, te nas sve to motivira na još veći angažman i rad svih zaposlenih u Općini i našem Dječjem vrtiću.

Smatram, premda će to zvučati malo grubo, da naš razvoj i naše želje za boljom općinom ne smiju stagnirati na uštrb drugih JLS-e. O takvim područjima gdje politika brani svoju obojanost trebaju brinuti državni dužnosnici iz nekih drugih sredstava, a ne da se neke općine i gradove favorizira nezasluženo jer do sada nisu povukli ni 1 kunu iz EU sredstava i traže političku podršku, a ne da svojim radom unapređuju društveni zajednicu. Naravno, nije baš sve palo na naša leđa, moram spomenuti i našu županiju Brodsko-posavsku koja se trudi pratiti nas u svim velikim projektima, pogotovo u školstvu.

Problemi se javljaju i kod neriješene izmjere katastra nekretnina koju rješavamo skoro 10 godina za naselje Rešetari, a katastar i zemljišno – knjižno stanje, kao i sporost u rješavanju imovinsko-pravnih predmeta iz nadležnosti institucija koje su zadužene za rješavanje istih, nisu učinkovito prišle ovom problemu i ovom prilikom ga naglašavam kao jedan od najhitnijih u razvoju naše zajednice.

Od problema ne treba bježati, probleme moramo rješavati. Oni nam mogu i moraju biti poticaj da budemo još aktivniji i agilniji.

Problemi su nam šansa da damo najbolje od sebe!

Koristim ovu priliku da vam svima zaželim sretan Božić i ostvarenje svega što si najviše želite u novoj 2019. godini!

Vaš načelnik Zlatko Aga

 

Related Post

KESTENIJADA U REŠETARIMA

Autor - 19/10/2014 0
REŠETARI, 19. listopad 2014. – Društvo „Naša djeca“ Rešetari danas je na zadovoljstvo najmlađih stanovnika općine organiziralo, sada već tradicionalnu…