ORGANA MATICE HRVATSKE PREDSTAVLJA

1698 0

Autoricu i knjige će predstaviti književnik Stjepo Mijović-Kočan u Domu kulture 22. siječnja u 18 sati

 

NOVA GRADIŠKA, 19. siječanj 2013. – Novogradiški Ogrank Matice Hrvatske organizira u Domu kulture 22. siječnja predstavljanje knjiga Mirjane Smažil-Pejaković: „Pet kvadrata na oblaku“ (pjesme) i „Mačak stihotvorac“ (roman za malu i veliku djecu i za one koji se tako opsjećaju). Autoricu i knjige će predstaviti književnik Stjepo Mijović-Kočan.

 

Evo što smo saznali o autorici.

Pjesnikinja Mirjana Smažil Pejaković rođena je u Mašićkoj Šagovini 1955. g., a odrasla je u Dežanovcu kod Daruvara. Od svoje 16. g. živi u Njemačkoj, piše i na njemačkome. Vrativši se u Hrvatsku, aktivno sudjeluje u novogradiškim književnim krugovima.

Brojni su joj aforizmi objavljivani u tisku Tren, a za kratko prozno djelo dobitnica je prve nagrade. Poslije dvije kolektivne zbirke pjesama objavila je i dvije samostalne:Tvrda nježnost (1994.) i Brodolom sretna svijeta (1998.). Neke su joj pjesme uglazbljene, a i sama sklada. Po dolasku u Zagreb (1995.) nastavlja prekinuto školovanje i diplomira na Učiteljskoj akademiji. Njezini aforizmi sabrani u knjizi „Malo smijeha, više boli; neka suza, zrnce soli” jesu „čas podrugljivi, čas dosjetljivi; čas satirični, čas šaljivi; čas naivni, čas mudri; čas zabavni, čas gorki (…), nisu izraz časovite inspiracije ili pretenzije. Oni izražavaju prvenstveno zaokružen pogled na svijet, na vrijeme i prostor u kojima živimo”.

Related Post

„SJEĆANJA“

Autor - 05/11/2015 0
GUNJAVCI, 5. studeni 2015. – Imati 85 godina i izdati svoju prvu knjigu nije mala stvar, pogotovo u životu Alojza…

„BESKRAJNA LJUBAV“

Autor - 30/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2012. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i Gradskih novina, u srijedu,…