PROMOVIRANA KNJIGA „SJEĆANJA“ AUTORA ALOJZA IVANIŠEVIĆA

645 0

Alojz Ivanišević bilježi događanja iz četiri države u kojima je živio i ratova koje je preživio i Gunjavaca iz kojih nikuda nije odlazio

GUNJAVCI, 18. studeni 2015. – Sinoć je u Hrvatskom seljačkom domu održana promocija knjige Sjećanja autora Alojza Ivaniševića.

Bio je to jedinstven događaj za Gunjavce ili kako je u ime mještana, pozdravljajući okupljene, kazao Josip Ivanišević, velik događaj. Okupili su se mještani, prijatelji i poznanici da uveličaju taj događaj. Bili su tu Zlatko Aga, općinski načelnik u Rešetarima, Pero Paurević ispred novogradiškog Ogranka Matice hrvatske i predstavnici kulturno-umjetničkih društava i udruga.

-Zapala nas je čast  predstaviti knjigu Sjećanja našeg dičnog starine, mladića  u duši, Alojzija Ivaniševića – kazala je  promotorica  Mirjana Medvidović i pozvala na minutu šutnje u počast svima koji su život dali za  domovinu Hrvatsku, posebno za branitelje i žrtve  Vukovara i Škabrnje.

-Okupili smo se u prilično velikom broju da proslavimo jedan nesvakidašnji događaj za naše mjesto. Pogledajte gospodina Alojza Ivaniševića, čovjeka rođenog u prošlom stoljeću  davne 1930. godine na Veliku Gospu. Ne samo za naše selo, već i za Općinu, pa i Županiju,  to je velik događaj.   Zamislite, čovjek  od 85. godina  ne posjeduje automobil, a svojom čuvenom trokolicom kruži  cestama, od Slavonskog Broda do Požege, od Davora do Okučana – kazao je Josip Ivanišević   i svoje obraćanje u ime mještana  završio stihovima poznate tamburaške pjesme  „Poznaje ga i selo i grad, on je lola stara slavonska“  i poželio mu da  ga  njegova trokolica i dalje služi, da   bude živ i zdrav i da ga čuva dragi Bog.

O knjizi su govorili Mate Buljubašić, časnik HV, Stipan Medvidović, urednik knjige i časnik HV, te  autor Alojz Ivanišević.

Kao što  naziv knjige   govori ona je rezultat sjećanja koja, iako u 86. godini još uvijek dobro služi ovog  vitalnog Gunjačanina.  Sadržaj knjige su  njegova  zapažanja  u djetinjstvu i mladosti,   ženidba i obitelj,  teški život  i napori da se preživi i život poboljša.  Alojz Ivanišević je kroničar svog vremena, koji   bilježi  događanja  iz država    i ratova koje je preživio u Gunjavaca  iz kojih nikuda nije odlazio.

-Alojz Ivanišević nije pjesnik, nije pisac, a što je on? On je skupljač doživljenih i proživljenih doživljaja iz svoga teškog i burnog života. Znalački sabire podatke  skupljajući ih  od zaborava kako bi mladi naraštaji znali kako se živjelo u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske,  Jugoslavije i konačno u novoj Hrvatskoj državi poslije oslobođenja od  srbočetnika 1991. -1995..

Uspoređuje  vrijeme svoga odrastanja s današnjim vremenom. Zapisuje na papir  sve ono što je proživio  i doživio bez obzira je li mu to donio život  ili neke druge okolnosti  koje su mu se natovarile na leđa bez znanja i volje. On je čovjek koji osjeća, koji ljubi, koji oprašta i traži oprost, koji moli Boga za sve dobro – pročitao je iz svog  predgovora Stipan Medvidović, urednik ove knjige.

Riječi pohvale  i zahvale autor je dobio od općinskog načelnika Zlatka Age, koji je  pohvalio njegov trud  da napiše knjigu  i kazao  kako će ona  služiti  novim  generacijama  da  saznaju  događanja iz prošlosti.

-Da nisam  napisao ovu knjigu sve ono što je u njoj zapisano, kao  i vrijeme o kojem pišem bilo bi za naš kraj  izgubljeno –   kazao je Alojz Ivanišević, govoreći o nastanku knjige i zahvaljujući se svima koji su doprinijeli da se ona objavi.

Vjerojatno po prvi put u Gunjavcima se čula i guslarska pjesma.Sa nekoliko guslarskih pjesama predstavili su se  Jure  Vidakušić i Mate Biljubašić.

 

Related Post

TIHOMIR DUJMOVIĆ

Autor - 15/03/2014 0
NOVA GRADIŠJKA, 15. ožujka 2014. – Knjiga je Tihomira Dujmovića, novinara i publicista, predstavljena u novogradiškom Domu kulture 14. ožujka,…